AUR Kullanımı İçin En İyi AUR Yardımcıları(AUR Helpers)

Yaourt en popüler AUR yardımcısıydı, ancak artık geliştirilmiyor. Bu makalede, Arch tabanlı Linux dağıtımları için en iyi Yaourt alternatiflerine göz atıyoruz.

Yaygın kullanımıyla AUR(Arch User Repository) olarak bilinen Arch Kullanıcı Deposu, Arch kullanıcıları için topluluk güdümlü yazılım deposudur. Debian/Ubuntu kullanıcıları AUR’u PPA’nın karşılığı olarak düşünebilirler.

AUR, Arch Linux tarafından doğrudan desteklenmeyen paketleri içerir. Arch Linux için bir yazılım veya paket geliştiren bir geliştirici, bunu topluluk depoları aracılığıyla sunar. Bu da son kullanıcının varsayılan olarak sunulandan daha fazla yazılıma erişmesini sağlar.

O halde AUR’u nasıl kullanıyoruz? AUR’dan yazılım yüklemek için özel araçlara ihtiyaç vardır. (Arch’ın paket yöneticisi pacman doğrudan AUR’dan paket yüklemeyi desteklemiyor.) Bu özel araçlar “AUR yardımcıları” (AUR helpers) olarak adlandırılır.

Yaourt (Yet Another User Repository Tool), Arch Linux için AUR paketlerinin kurulmasına yardımcı olan bir araçtır. Pacman ile aynı söz dizimini kullanır. Yaourt, Arch Kullanıcı Deposu için arama, yükleme, uyuşmazlık çözümü. bağımlılık bakımı konularında büyük destek sağlamaktadır.

Bununla birlikte, Yaourt gelişimi son zamanlarda yavaşladı/durdu ve Arch Wiki’de yaourt sayfasına girmek istediğinizde direk “AUR yardımcıları”na (AUR helpers) yönlendiriyor.

AUR Kullanımı İçin En İyi AUR Yardımcıları

1. yay

yay kurulumu:

yay kullanımı:

a. yay ile  AUR’da paket arama:

b. yay ile uygulama/paket kurulumu:

2. pakku

pakku kurulumu:

pakku kullanımı:

a. pakku ile  AUR’da paket arama:

b. pakku ile uygulama/paket kurulumu:

3. aurutils

aurutils  kurulumu:

aurutils kullanımı:

a. aurutils  ile  AUR’da paket arama:

b. aurutils   ile uygulama/paket kurulumu:

Pek çok kullanıcı AUR’dan paket kurulumu için AUR yardımcıları (Aur helpers) kullanıyor.Bu yardımcılar, bazı görevleri otomatikleştirerek kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır.Elbette bu noktada tercih tercih, kullanıcıya aittir.Benim tercihimi yay ‘dan yana.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir