Rolling Release(Yuvarlanan Sürüm) Dağıtım ve Bunları Kullanmanın Gerçek Faydaları

Yuvarlanan sürüm dağıtım nedir? Cevap aşağıdaki satırlarda, ama ondan önce önemli bir konuyu açıklığa kavuşturalım.

Point Release(Sabit Sürüm) Dağıtım Nedir?

Sabit sürüm(bu adlandırma yanlış olmaz sanırım), geliştirme esnasında önceki sürümün üzerine yeniden yüklenmesi gereken yazılım sürümleri ile oluşturulur. Sabit sürüm dağıtım, birkaç ayda bir veya belirli aralıklarla düzenli olarak yayınlanan ve her şeyin kararlı olduğundan ve “her şeyin yolunda gittiğinden” emin olmak için yoğun şekilde test edilmiş ve doğrulanmış yazılım paketlerini içeren dağıtımdır.

Ubuntu 19.04 ve Ubuntu 21.04’ü ele alalım. Bunlar, farklı donanım ve teknolojiyi destekleyen bir işletim sisteminin iki farklı sürümüdür ve en son özelliklerden yararlanmak için her zaman dağıtımın yayınlanan en son sürümünü yüklemenizi gerektirir.

Bu geliştirme modelinde her sürümün ömrünün bir sonunun olacağını bilmek gerekir(End of Life ‘EOL’), zira bundan sonra geliştirici ekibi artık bu sürüm için bir güncelleme yayınlamayacaktır.
Bunları söyledikten sonra, gelelim yuvarlanan sürüm modeline.

Rolling Release(Yuvarlanan Sürüm) Dağıtım Nedir?

Yuvarlanan sürüm dağıtımlar uzun süredir varlar, ancak bir kısım insanlar ne sunduklarının tam olarak farkında değil. Günümüzde yuvarlanan sürüm dağıtımlar çok daha popüler hale gelmeye de devam ediyorlar.

Bazı dağıtımlar, yuvarlanan sürüm modeli olarak bilinen modeli tercih eder. yuvarlanan sürüm modeline dayalı bir işletim sisteminin iki ana özelliği vardır.

  • İlki, işletim sisteminizi yalnızca bir kez kurmanız ve ardından bir daha asla kurmamanızdır.
  • İkincisi ise, işletim sisteminin sürekli olarak güncellenmesidir.

Yuvarlanan sürüm dağıtımda, işletim sisteminizi yalnızca bir kez kurarsınız ve hiçbir zaman verilerinizi yeniden yükleme ve geri yükleme ile uğraşmanıza gerek kalmaz. Yuvarlanan sürüm modelinin ana avantajı, son kullanıcının her zaman yazılımın en son ve en yeni sürümüne sahip olmasıdır.

Linux’taki her şey, Linux’u modüler bir işletim sistemi olarak nitelendirebilecek yazılım paketlerine bölünmüştür. Bu durum aynı zamanda, Linux dağıtımı için bir yuvarlanan sürüm modelinin uygulanabilir olmasının nedenidir. Bir paket yöneticisi kullanarak, her paket, çekirdekler ve sürücüler dahil güncellenebilir.

Bir yuvarlanan sürüm Linux dağıtımı, bireysel yazılım paketlerini sürekli olarak güncelleyen ve yayınlandıkları anda kullanıcılarının kullanımına sunan bir dağıtımdır ve bu sayede dağıtımın kullanıcısı olarak her zaman yazılımın en son ve en yeni yeni sürümüne sahip olmuş olursunuz. Yine aynı şekilde yazılımların en yeni ve en son sürümleri yayınlandığında, yeni özelliklerin keyfini çıkarabileceğiniz anlamına gelir. Lâkin bu durum aynı aynı zamanda, sisteminizi bir süredir güncellemediyseniz veya yazılım paketleri arasında uyumsuzluklar ortaya çıkarsa, birçok şeyin bozulabileceği anlamına da gelir.

Yuvarlanan sürüm dağıtımlar, Ubuntu veya Fedora gibi bir dağıtımla aynı şekilde işletim sistemi sürüm döngülerine sahip değildir. Bunun yerine, her yeni yazılım mevcut olduğunda sürekli olarak güncellenirler. Yuvarlanan sürüm dağıtımları yeni yazılımları çok hızlı bir şekilde kullanıma sunar.
Yuvarlanan sürümlerin amacı, güncellemeleri kullanıcılara mümkün olan en kısa sürede ulaştırmaktır. En son özellikleri ve hizmetleri doğrudan, yayınlandığında hemen almak istiyorsanız, yuvarlanan sürüm dağıtımlar sizin için en iyisidir. Ancak istikrar, güvenlik ve öngörülebilirlik önemliyse, Debian gibi muhafazakar bir dağıtım(elbette kararlı sürümü) muhtemelen daha iyi bir seçim olacaktır.

Yuvarlanan Sürüm Dağıtımın Gerçek Faydaları Nelerdir?

  •  Ne yaptığınızı biliyorsanız, bir kez kurarsınızve sonsuza kadar güncelleyerek kullanabilirsiniz. Yükseltme işlemi genellikle ağrısız ve aşamalı olarak gerçekleşir.
  •  Linux dağıtımının yuvarlanan sürümünde, daha yeni donanımlar için daha hızlı destek alırsınız. En son çekirdeği kullanılabilir hale geldikçe kurabilmek, yuvarlanan bir sürümün avantajlarından biridir.
  • Sürüm yükseltmeleri için beklemezsiniz.
  •  İşletim sisteminin belirli bir sürümü için hazırlanmış olan paketlere ihtiyacınız yoktur, zira zaten hep en son ve en yeni sürümdesinizdir.

En popüler yuvarlanan sürüm Linux dağıtımlarından bazıları:

  • Arch Linux
  • Manjaro
  • Debian Testing
  • Gentoo Linux
  • openSUSE Tumbleweed
  • Void Linux
  • Solus
  • EndeavourOS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir