Linux’u Tercih Etmeniz İçin 7 Neden

Çoğu kullanıcı Windows veya MacOS’tan memnundur, çünkü tek bildikleri bunlardır. Peki ya bunlardan sıkıldıysanız veya işletim sistemi üzerinde daha fazla hakimiyet kurmak ve etkili değişiklikler yapmak istiyorsanız?

Sizin sebepleriniz ne olursa olsun, işte size Linux’u tercih etmeniz gerektiğine dair yedi ikna edici neden!

1. Linux Ücretsiz ve Açık Kaynaktır

Başlangıcından bu yana Linux’u dünyaya bir hediye olarak düşünebilirsiniz. Yüklemek için ödeme yapmanıza gerek yoktur ve ihtiyaç duyduğunuz sayıda cihaza yükleyebilirsiniz. Herkes, kullanıcı sözleşmesini ihlal etme endişesi duymadan, Linux uygulamalarını veya bir dağıtımın tamamını değiştirebilir / geliştirebilir. Ayrıca yaptığınız bu değşiklikleri başkalarının kullanması ve daha fazla değiştirmesi için özgürce paylaşabilirsiniz.

2. Linux’un Kullanımı Kolaydır

Terminaller, komut satırları ve paket yönetimi hakkındaki tüm safsatalar, Linux’un yalnızca teknoloji meraklıları için olduğunu düşünmenize neden olabilir. Kesinlikle teknik açıdan en kapsamlı işletim sistemi olsa da, Linux’u kurmak oldukça kolaydır. Linux geliştiricileri, yeni kullanıcılar için daha fazla işlemi erişilebilir hale getirmek için çok çaba harcarlar. Artık terminal aracılığıyla program yüklemenize bile gerek yok ve bunun yerine uygulama mağazası benzeri bir program kullanabilirsiniz.

3. Linux’un Sistem Kararlılığı Eşsizdir

Özelleştirme ve modülerliğin Linux’u teknik zorluklara daha yatkın hale getireceğini düşünüyor olabilirsiniz. Gerçekte modülerlik, arızalı bir bileşenin tüm sistemi çökertemesine müsade etmeyeceği için, olası sorunlardan kısmen sorumludur. Diğer sistemlerde eski veya hatalı sürücüler fazla rahatsızlık veren bir sorunken, çoğu Linux sürücüsü açık kaynaklı olduğundan güncel ve kararlı sürümler bulmak daha olasıdır.

4. Ve Güvenlik!

Linux, onu en güvenli masaüstü işletim sistemi haline getiren etkileyici bir koruma dizisine sahiptir. Henüz çok az kişi bunu kullanıyor, bu nedenle çok az sayıda siber suçlu, sunucuları hedeflemeyen virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar yazıyor. Üstelik, yazılımı zaten onaylamış ve zararlı kodlara karşı kontrol etmiş bir paket yöneticisi kullanmadığınız sürece, yazılımı yükleyemezsiniz.

Geliştiriciler, aynı zamanda favori dağıtımlarını güvende tutmakla ilgilenen kullanıcılardır. Herkes koda erişip değiştirebilse de, güvenlik bilincine sahip geliştiriciler, açıkları rakip işletim sistemlerine göre daha hızlı tespit edip yamalarlar.

Elbette sistem güvenliği endişelenecek hiçbir şey olmadığı anlamına gelmez. Örneğin, çevrimiçi hesaplarınız hâlâ veri ihlali olaylarına karşı hassastır. Ayrıca root şifrenizi ele geçiren biri makinenizdeki tüm dosyalara erişebilir. Bunun için tıpkı diğer işletim sistemlerinde yaptığınız gibi Linux’a da bir şifre yöneticisi kurabilirsiniz.

Güncelliğini yitirmiş ve ele geçirilme olasılığı bulunan şifrelerinizi bir yöneticinin değiştirmesini sağlamak basit ve hızlıdır. Düzenli şifre değişiklikleri yapabilir, istediğiniz kadar hesap ekleyebilir, aynı zamanda tekrarlanan veya kolayca tahmin edilebilecek bir şifreyi bir daha asla kullanmayabilirsiniz.

5. Linux Eski Donanımlarda Çalışabilir

Linux’u hafif olarak adlandırmak yetersiz bir ifade olacaktır. 128MB kadar az RAM ve bir o kadar da disk alanı gerektiren dağıtımlar mevcut ve neredeyse hiç kaynak gerektirmiyorlar. Bir yerlerde tozlanan ve artık hiçbir işe yaramadığını düşündüğünüz çok eski bir bilgisayara bu dağıtımlarla yeniden bir hayat öpücüğü verebilirsiniz.

6. Linux’un Eşsiz Seçim Özgürlüğü

Dağıtımlar, Linux’un eşsiz seçim özgürlüğünün zirvesidir. Dağıtımları, aynı ürünün farklı çeşitleri, özelleştirilmiş GUI koleksiyonları, kabuklar, uygulama paketleri ve çeşitli görevlerde başarılı olmak için tasarlanmış çok daha fazlası olarak düşünebilirsiniz.

Meselâ Ubuntu yeni başlayanlar için anlaşılması ve kullanılması kolay bir dağıtım iken, Arch Linux geliştirmede ön sıralarda yer almaktadır. Oyuncular Nobara’dan keyif alırken, siber güvenlik meraklıları  Kali Linux’u tercih edecektir. Bunun yanında, istediğiniz zaman yeni bir dağıtıma geçebilir veya bir dağıtımı USB bellekten çalıştırırarak bir test sürüşüne çıkabilirsiniz. Hatta bir dağıtıma katkıda bulunabilir veya zamanla kendinizinkini bile oluşturabilirsiniz.

7. Linux’u Muhtemelen Zaten Kullanıyorsunuz

Linux, masaüstü ve dizüstü bilgisayar alanında hâlâ istediği yeri tam olarak alamamış bir işletim sistemi olabilir, ancak diğer her yerde önemli bir oyuncudur. Ve siz bu yazıyı okuyorsanız, muhhtemelen onu zaten kullanıyorsunuz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir