Linux’ta Unutulan Root Şifresi Nasıl Sıfırlanır?

Hiç root şifrenizi hatırlayamadığınız için kendinizi Linux sisteminizin dışında kalmış ve giriş ekranına boş boş bakarken bulduğunuz oldu mu? Özellikle sisteminize acil erişime ihtiyaç duyduğunuzda bu durum oldukça sinir bozucu olabilir.

Ancak korkmaya gerek yok, çünkü Linux dünyasında root şifrenizi unutmak hiçbir şeyin sonu değildir. Bu yazı, sizi bu zor durumdan kurtarmak için yazıldı.

Linux Root Şifresini Sıfırlama

Linux root şifresini sıfırlamak için, sistemi yeniden başlatmak ilk adımdır.

Linux sisteminizi yeniden başlatın ve GRUB önyükleme menüsü göründüğünde dağıtım adınızın bulunduğu satıra gelin ve ardından önyükleme parametrelerini düzenleme moduna girmek için “e” tuşuna basın.

Linux” ile başlayan satırı bulun ve “ro” değil “rw” olduğundan emin olun. Değilse değiştirin.

Daha sonra gidip satırın sonuna “init=/bin/bash” ekleyin. Resimdeki gibi olacak.

Biz şimdi ne yaptık?

GRUB önyükleme parametrelerinde “ro” ve “rw”, önyükleme işlemi sırasında dosya sisteminin nasıl monte edilmesi gerektiğini belirten seçeneklerdir.

ro“: “Salt okunur” anlamına gelir. Kullanıldığında dosya sistemi salt okunur modda bağlanır. Başlangıç sırasında çoğu Linux sistemi için ilk önyüklemede genellikle varsayılan bir ayardır. Ardından, ilk önyükleme kontrolleri tamamlandıktan sonra sistem, normal işlemlere izin vermek için dosya sistemini “rw” olarak yeniden bağlar.

rw“: “Okuma-yazma” anlamına gelir. Bu parametre ayarlandığında dosya sistemi okuma-yazma modunda bağlanır. Bu,dosya sisteminin hem okunabileceği hem de yazılabileceği anlamına gelir. Bu, işte tam da bu noktada bizim ihtiyacımız olan seçenektir, çünkü root şifresini sıfırlamak için yeni bir şifre belirlememiz gerekiyor. Dosya sistemindeki belirli dosyalara yazabilmek için de “rw” olmasına ihtiyaç duyulur.

Tamam, peki ya “init=/bin/bash” neden ekledik?

Bu parametre sisteme, başlangıç işlemi olarak normal init sistemi yerine Bash kabuğuyla başlamasını söyler. Sonuç olarak, oturum açmanıza gerek kalmadan kök hesabın şifresini değiştirebileceğimiz bir kök kabuğa etkili bir şekilde anında erişim sağlamış oluruz.

Artık her şey tamam olduğuna göre, önyükleme işlemini başlatmak için “Ctrl+X” tuşlarına basın.

Böylece sistem tek kullanıcı modunda başlatılmış ve oturum açmış bir kök hesabı olan bir Bash kabuğuna sahip olmuş olacaksınız.

Root şifresini güncellemek için passwd komutunu çalıştırmamız ve ardından yeni bir şifre oluşturmamız yeterlidir.

Hepsi bu kadar!

Linux sisteminizdeki root kullanıcı şifresini başarıyla sıfırlamış oldunuz. Artık tek yapmanız gereken sisteminizi yeniden başlatmak.

Sonuç olarak, root şifrenizi unutmak dünyanın sonu değildir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir