Linux Dosya Sistemleri Özet Tablosu

Linux dosya sistemlerinin karmaşık dünyasına hoş geldiniz. Eğer Linux evrenine girme girişiminde bulunuyorsanız, seçtiğiniz dosya sistemi sisteminizin performansını ve güvenilirliğini önemli ölçüde etkileyebileceğinden, desteklediği çeşitli dosya sistemlerini anlamak çok önemlidir.

Buradaki yazımızda Linux dosya sistemlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise, Linux için mevcut olan farklı dosya sistemlerine ilişkin bir özet tablosu sunuyoruz.

Daha derine inmeden önce, dosya sisteminin ne olduğunu anlamak için biraz zaman ayıralım. Basit bir ifadeyle dosya sistemi, bir işletim sisteminin, dosyaların bir depolama ortamında nasıl depolandığını ve kullanıldığını kontrol etmek için kullandığı bir yöntem ve veri yapısıdır. Sisteminizin, her şeyin nerede saklandığını ve gerektiğinde nasıl geri alınacağını bilmesinin bir yolu olan bir harita görevi görür.

Organize yapılar ve sorunsuz performans için doğru dosya sistemini seçmek, çok sayıda bilgisayar içinden en mükemmel çalışan bilgisayarı seçmeye benzer.

Şimdi gelin, tablomuza bir göz atalım.

İşlemci MimarisiTanım
x86_64 / x86 / amd6464 bit AMD / Intel işlemciler
AArch64 / arm64 / ARMv8 / ARMv964 bit ARM işlemciler
i38632 bit AMD / Intel işlemciler
AArch32 / arm / ARMv1'den ARMv7'ye32 bit ARM işlemciler
rv64gc / rv64g64 bit RISC-V işlemciler
ppc64le64 bit PowerPC işlemciler (little-endian memory ordering)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir