Cinnamon’u Favori Masaüstü Ortamınız Olarak Kullanmanız İçin 10 Neden

Cinnamon, Linux Mint dağıtımının amiral gemisi masaüstü ortamıdır. Bu makalede, Cinnamon’u neden favori masaüstü ortamınız olarak kullanmanız gerektiğine değineceğiz.

Gnome 3’ün 2011’de piyasaya sürülmesiyle, kullanıcılardan ve geliştiricilerden oldukça karmaşık tepkiler geldi. Çoğu, çatallanan orijinal Gnome’u(MATE) tercih etti. Bu çatallardan biri de Cinnamon’du. Cinnamon, 2.0 sürümüne ulaşmasından bu yana, kendi başına bir masaüstü ortamı haline geldi.

Çoğu insan Cinnamon’u duyduğunda, aklına gelen ilk dağıtım Linux Mint’tir. Çünkü Linux Mint ekibi Cinnamon masaüstü ortamını da geliştirdi ve Linux Mint’te amiral gemisi masaüstü ortamı olarak kullandı. Ancak, Cinnamon artık diğer Linux dağıtımlarının da tercih edip kullanıcılarına sundukları bir masaüstü haline gelmeyi başardı.

Bu yazıda, Cinnamon’u masaüstü ortamınız olarak kullanmanız için önde gelen nedenlere göz atacağız. Cinnamon’u en saf haliyle deneyimlemenin en iyi yolu, Linux Mint Live USB sürücüsü oluşturmak ve denemektir. Elbette bundan başka, kullandığınız favori dağıtımınıza da kurarak kullanabilirsiniz.

1. Şahane Kullanıcı Arayüzü(GUI)

Kullanıcı arayüzü, herhangi bir Linux dağıtımında önemli bir etken. Sadece güzel masaüstü görünümü nedeniyle belirli bir dağıtımı tercih eden kullanıcılar bile mevcut ve Cinnamon da bunlardan biri. Cinnamon masaüstünde gereksiz simgeler ve kısayollar bulunmuyor. Tüm bunları ve çok daha fazlasını Sistem Ayarları’nı kullanarak ve ardından Masaüstü menüsüne giderek yapılandırabilirsiniz.

2. Masastü Uygulamacıkları(Desklets) Kullanımı

Desklet dediğimiz şeyler; erişim kolaylığı için masaüstünüze eklediğiniz tek amaçlı uygulamacıklardır. Cinnamon, hava durumu uygulaması, masaüstü fotoğraf çerçevesi uygulaması, saat ve tarih, yapışkan notlar, CPU veya disk monitörleri gibi çeşitli, tek amaçlı uygulamalar sunar.

3. Hız

Cinnamon, birlikte kullanıldığı hemen her dağıtımda sorunsuz çalışır ve uygulamaları hızlı ve kolay bir şekilde başlatabilir. Oturum açıldıktan sonra yüklenme işlemi zaman almaz. Cinnamon, özellikle düşük bütçeli bilgisayarlar için donanım dostudur.(Her ne kadar her yeni sürümüyle birlikte biraz daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyor olsa da!)

4. Yüksek Uyumluluk

Linux masaüstü ortamlarında, her birine ait özel uygulamalar olduğunu göreceksiniz. Örneğin, gnome-screenshot’u KDE, Mate veya Budgie gibi başka bir ortama yüklemek istediğinizde, eğer söz konusu ortam gnome-screenshot’un gerekli kütüphanelerini sağlamıyorsa, yüklenmesi neredeyse imkansız olacaktır. Neyse ki Cinnamon’un kütüphanelerle güçlü entegrasyonu, işleri çok daha iyi hale getirmektedir. Böylece çoğu uygulama, yazıldığı masaüstü ortamından bağımsız olarak yüklenebilir. Zira Cinnamon, KDE, Gnome ve diğer masaüstü ortamlarının tüm kütüphanelerini destekler.

5. İleri Derece Özelleştirilebilirlik

Cinnamon güzel bir kullanıcı arayüzüne sahip olacak kadar iyi bir özelleştirme imkanı sunar. SistemAyarları, tüm Cinnamon masaüstü yapılandırmalarına erişmenize olanak verir.

6. Cinnamon Paneli

Cinnamon paneli veya araç çubuğu, çok basit bir şekilde yapılandırılmış olarak gelir. Sık kullanılan uygulamalar, sistem tepsisi ve uygulama seçiciyi açan bir menü… Yine de paneli beğeninize göre özelleştirebilirsiniz.

7. Birden Çok Çalışma Alanı Kullanımı

Diğer Linux masaüstü ortamlarında olduğu gibi, Cinnamon birden fazla ‘çalışma alanı’ kullanmanıza izin verir. Çalışma alanlarınızı, her çalışma alanında bulunan, pencerelerin ana hatlarını gösteren Cinnamon panelinden seçersiniz. Çalışma alanlarındaki Cinnamon ile ilgili bir başka harika özellik, uygulamaları çalışma alanları arasında taşıyabilmeniz veya mevcut her çalışma alanına atayabilmenizdir.

8. Esneklik

Cinnamon masaüstü ortamı, Grafik Kullanıcı Arayüzündeki(GUI) yüksek esneklik sayesinde kullanımı ve gezinmeyi oldukça kolay ve zevkli hale getirir.

9. Nemo

Diğer tüm masaüstü ortamları gibi Cinnamon, kendine has uygulamalarla birlikte gelir. Bunlardan birisi de dosya yöneticisi Nemo’dur. Nemo temiz bir kullanıcı arayüzü ile birlikte gelir ve özellik düğmeleri ergonomik bir şekilde yerleştirilmiştir. Bu da kullanımda üst seviye konfor sunar.

10. Kararlılık

Cinnamon her ne kadar bir Gnome çatalı olarak yola çıktıysa da, artık kurulum için Gnome’a ihtiyaç duymuyor, başlı başına bir masaüstü ortamı haline gelmiş durumda. Geliştiriciler başlangıçtan bu zamana çok fazla özellik eklediler ve Cinnamon çok kararlı bir şekilde farklı dağıtımlarda sorunsuz çalışabiliyor.

Bitirirken…

Sizce de Cinnamon, denenmek için bir şansı haketmiyor mu, dersiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir