Xfce’i Favori Masaüstü Ortamınız Olarak Kullanmanız İçin En İyi 10 Neden

Yıllardır kullandığınız işletim sistemini bırakarak Linux’a geçmek… Başlangıç için biraz zorlayıcı olabilir.Çünkü aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce Linux dağıtımı var.Bu da yetmezmiş gibi GNOME, KDE, Xfce, Cinnamon, MATE gibi bir çok masaüstü ortamı mevcut. Bu yazı, popüler ve hafif masaüstü ortamlarından biri olan Xfce’yi konu edinmektedir.

Masaüstü ortamlarıyla ilgili İrdelemeler’imizde KDE ve Cinnamon için en iyi 10 nedene değinmiştik.Bu makale de, Xfce’i masaüstü ortamınız olarak kullanmanız için en iyi on nedene değiniyor.
Xfce masaüstü ortamı, Linux dağıtımları için kullanıma sunulan en eski GUI tabanlı masaüstü ortamlarından birisidir.Başlangıç yılı 1996’dır.Bazı çok belirgin özelliklere sahiptir.Bunlardan en göze çarpanları sadeliği ve hafifliğidir.

Halen aktif olarak geliştirimeye devam edlen Xfce, masaüstü ortamları arenasındaki en önemli masaüstü ortamlarından biridir. Buna rağmen Xfce, GNOME veya KDE gibi diğer önemli masaüstü ortamlarına nazaran daha az ilgi görüyor.Birçok kullanıcı ‘eski’ göründüğünü düşünüyor ve uzak duruyor.Bu kısmen kabul edilebilir belki ama, küçük dokunuşlarla oldukça ‘modern’ bir görünüme kavuşturulabiliyor.

1. Sadelik

Xfce yıllar içersinde sadelikle eş anlamlı hale geldi. Elbette buradaki ‘sadelik’ kavramı minimallikten çok, işleri halletmenin çok daha rahat olduğu anlamındadır.Kullanıcılar istediklerini bulmak ve yapmak için ayrıntılar içinde kaybolmuyorlar.Örneğin Ayarlar Yöneticisi, diğer tüm büyük masaüstü oertamları arasında en iyisi olarak gösterilebiir.Basittir ve iyi kategorize edilmiştir.Benzer şekilde, Xfce’in diğer tüm bileşenleri de çok iyi yapılandırılmıştır.

2. Hafiflik

Xfce’nin bir başka popüler ve önemli yönü de hafif yapısıdır.Oldukça küçük bir pakettir ve çoğu durumda da sistem kaynağı tüketme konusunda oldukça cimridir.

3. Performans

Şimdi, bi üst maddede bahsi geçen sistem kaynağı tüketme konusunda cimriliğinin doğal sonucu olarak, Xfce çoğu donanımda çok iyi performans gösterir.Hızlı, duyarlı ve iş bitirici… Biraz deneme ve deneyimden sonra, kullanıcılar sistemihızlı bir şekilde kullanabilirler ve optimum üretkenlikten yararlanabilirler.Boşta (veya düşük aktivitelerde) CPU kullanımı çok azdır.

4. Modülerlik

Xfce’nin tamamen modüler bir yapıdadır.Sistemin elemanlarının çoğu ayrıdır, bu da sistemi çok daha yapılandırılabilir hale getirir.Örneğin, varsayılan pencere yöneticisi Xfwm’dir; yapılandırma sistemi Xfconf, masaüstü yöneticisi Xfdesktop ve oturum yöneticisi Xfce4-session… Tüm bileşenlerin ayarları, Ayarlar Yöneticisi’nde bir araya getirilmiştir.

Xfce ekibinin kendi ifadesiyle:

“Xfce, UNIX’in geleneksel modülerlik ve yeniden kullanılabilirlik felsefesini somutlaştırıyor.Modern bir masaüstü ortamından bekleyebileceğiniz tam işlevselliği sağlayan bir dizi bileşenden oluşur. Ayrı olarak paketlenirler ve en uygun kişisel çalışma ortamını oluşturmak için mevcut paketler arasından seçim yapabilirsiniz.”

5. Yapılandırılabilirlik

Xfce, yapılandırılabilirlik açısından mükemmeldir.Arabirimden donanım tercihlerine kadar, her şey kolayca ayarlanabilir.Ayarlar Yöneticisi gereken hemen her şeyi kapsar.Görünüm gelince…Çeşitli simge temaları ve sistem temaları ve daha fazlası için https://www.xfce-look.org kullanıma hazırdır.

6. Kararlılık

Xfce projesi kararlıdr.Sistemin kullanımı genel olarak oldukça sıkıntısızdır. Masaüstü ortamının tüm bileşenleri, kullanıcılara sorunsuz bir deneyim sağlamak için birlikte çok iyi çalışırlar.

7. Panel

Xfce’in en belirgin özelliklerinden biri panelidir. Xfce ekibi tarafından sağlanan birkaç eklenti ile son derece yapılandırılabilir bir yapıya sahiptir.Panelin genişliği ve yüksekliği değiştirilebilir ve kullanıcılar istedikleri gibi ekrana yerleştirilebilirler.Eğer canınız istiyorsa paneli ekranın ortasına bile yerleştirebilirsiniz.

İstediğiniz sayıda panel de ekleyebilirsiniz.Varsayılan olarak, Xfce’in zaten sağladığı panellerden biri ekranın altına yerleştirilmiştir.

Bazı panel eklentileri CPU Graph eklentisi, Çalışma alanı eklentisi, Notes eklentisi, Pomodoro eklentisi, Çalışma alanı eklentisi olarak sıralanabilir.

8. Entegrasyon

Xfce üzerine yüklediğiniz programlar, hangi orijinal masaüstü ortamı için geliştirildiğine veya Qt veya GTK olmasına bakılmaksızın iyi görünür.Tüm GTK programları kusursuz çalışırken, Qt programlarında küçük sorunlar çıkabilir.Bu durumda da, özellikle  Qt uygulamalarının teması ve yapılandırması için Kvantum gibi bazı programlar kullanılabilir.

9. Kolay Onarım

Kim olursanız olun, bir işletim sistemi kullanırsanız, çok kararlı bir dağıtımda inanılmaz derecede düzenli olmadıkça, muhtemelen bir kez kırılacaktır. Belki bir güncelleme veya belki de kullanıcı tarafından yapılan bir hata nedeniyle. Diğer DE’lerde, çoğu şey birbirine entegre edilmiştir. Örneğin, uygulama menüsünü kırırsanız, büyük olasılıkla tüm DE’yi yeniden yapılandırmanız gerekecektir. Xfce’de belirttiğimiz gibi, işler modülerdir. Menü bozulursa, yeniden yükleyin! Bunu yapmak oldukça basit.

10. Xfce Bileşenleri

Son maddede Xfce’in genel özelliklerinden bileşenlere geliyoruz.Bileşenler bir masastü ortamının parçalarıdır ve masaüstü ortamı hakkında konuşurken bunları da dikkate alınması gerekir.
Xfce bileşenlerinin bazıarına bakalım.

  • Thunar (Dosya Yöneticisi):  Xfce’nin varsayılan dosya yöneticisi Thunar olarak adlandırılır ve oldukça yetenekli bir programdır. Basit özelliklere sahiptir, kararlıdır ve tüm temel özelliklere sahiptir.
  • Xfce-Terminal (Terminal):  Xfce-terminal mükemmel bir işlevselliğe sahiptir.
  • Mousepad (metin editörü):  Mousepad hızlıdır ve iyi iş görür.Renk temasını, yazı tipi stilini, aramaları vb. değiştirmek için temel özelliklere sahiptir.

Xfce Kullanan Linux Dağıtımları

Yukarıda saydığımız nedenler sizi XFCE masaüstünü denemek için yeterince heyecanlandırdıysa, Manjaro XFCE Edition, Linux Mint Xfce, Linux Lite, MX Linux, Xubuntu, Fedora Xfce Spin ve Zorin OS dahil olmak üzere seçebileceğiniz birkaç harika Linux dağıtımı var.Tüm bunlar XFCE’yi denemek için mükemmel seçimlerdi

Bitirirken…

Xfce genel olarak büyük bir masaüstü ortamdır.Çok kararlı, özellik dolu bir deneyim vaat eder.Özelleştirme seçenekleri yüksektir ve kişiselleştirme için mükemmel esneklik/yapılandırma sunar.Ne yazık ki, Xfce’nin gelişiminin son zamanlarda çok ta aktif olmadığı görülebiliyor.Ekibin tekrar destek bulması ve gelecekte daha fantastik bir ilerleme göstermesi en büyük dileğimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir