En Az Bir Kere Denemeniz Gereken 7 Resmi Ubuntu Türevi

Ubuntu türevleri, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak hazırlanmış farklı masaüstü ortamlarıyla gelirler. Size sunduklarını biraz daha detaylarıyla vermeden önce, denemeniz gereken resmi Ubuntu türevlerini listeleyelim:

Ubuntu Gnome (Temel Ubuntu Türevi)

1- Kubuntu

2- Lubuntu

3- Ubuntu Budgie

4- Ubuntu Mate

5- Xubuntu

6- Ubuntu Studio

7- Ubuntu Kylin

Bu listede yer almayan Ubuntu türevlerinin  olabileceğini unutmayın.(Örneğin Ubuntu Cinnamon Remix) Bununla birlikte, bu türevlerin en birleştirici özelliği, resmi Ubuntu türevleri olmalarıdır. Resmi Ubuntu türevlerinin ortak özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ubuntu’nun Canonical adlı ana şirketi tarafından resmi olarak onaylanmıştır.
  • Ubuntu türevlerinin yeni sürüm çıkış tarihleri, Ubuntu Gnome türevinin yeni sürüm sürüm tarihleriyle uyumludur.
  • Gnome, varsayılan Ubuntu türevidir.
  • Tüm bu türevler, geliştirme döngüleriyle senkronize bir yayın programına bağlıdır.

Resmi olmayan herhangi bir Ubuntu türevi, doğal olarak gayri resmi konumundadır, ancak yasa dışı değildir. Resmi olmayan Ubuntu türevleri, Linux’un açık kaynak platformundan yararlanan ve bu nedenle Linux İşletim sistemlerinin ufkunu keşfeden/genişleten kullanıcıların çalışmalarıdır.

Resmi olan/olmayan Ubuntu türevleri arasındaki en temel fark, resmi türevlerin Canonical ile olan doğrudan ilişkisidir.

Resmi olan/olmayan, her bir Ubuntu türevi, kendi özel masaüstü ortamına sahiptir.

  • Ubuntu Gnome

 

Ubuntu Gnome, varsayılan Ubuntu türevidir. Şu anda çoğu Linux kullanıcısı, internette rastgele indirmek ve yüklemek için en son Ubuntu sürümünü aradığında, varsayılan Ubuntu türevi olan Ubuntu Gnome ile karşılaşıyor.

Bu türevin en büzel tarafı, Ubuntu ekibinden aldığı önceliktir. Dolayısıyla internette Ubuntu Gnome ile ilgili çözülmemiş sorunlara rastlamak biraz zor. Bunun nedeni, çok sayıda forum ve çevrimiçi kaynağın bulunması olarak düşünülebilir.

Ancak Gnome’un performans özelliklerini göz önüne aldığınızda, makinenizin donanım performansının ortalamanın üzerinde olması gerekir. Bunun nedeni, Gnome’un ideal performansının biraz daha güçlü kaynak gerektirmesidir. Bu nedenle, makinenizin RAM’ının en az 4 GB ve sabit disk alanınızın da diğer türevlere göre daha yüksek olması önerilir.

  • Kubuntu

Ubuntu’nun KDE masaüstü ortamını kullanan türevidir. KDE, K Masaüstü Ortamı’nın kısaltmasıdır. Bu türevin benzersizliği, sunduğu konfigürasyon seçeneklerindedir. Modern çekiciliğe sahip bir Ubuntu türevi arıyorsanız, Kubuntu size şık bir görünüm eşliğinde bunu verebilir. Kubuntu’nun sonduğu KDE Plasma, çok sayıda ince ayarın mevcut olması nedeniyle oldukça esnek bir kullanım sunarken, size uzun vadede kullanıcı deneyiminizi geliştiren özelleştirilebilir bir Ubuntu türevi deneyimi yaşamanın keyfini süremek kalır.

Kubuntu, çok üst seviye donanım özellikleri talep etmez, minimum 2GB RAM ile size en iyi performansı verebilir. Ancak, yine de sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yaşamak için için belleğinizi yüksek tutmakta fayda var. Çünkü ister istemez yazılımların gelişimiyle birlikte talep edilen daha iyi donanım özellikleri karşısında, yazılımın ezici etkisini hissetmemek için kullanılan donanım da daha iyi olmalıdır.

  • Lubuntu

Alt seviyedeki donanımların performansını güçlendirme konusundaki işlevleri nedeniyle Lubuntu ve Xubuntu’yu aynı sınıfa koyabiliriz. Lakin bu sınıflandırma, her iki iki türevin benzer olduğu anlamına gelmez. Lubuntu’nun güncel masaüstü ortamı LXQt’dir. Güç verimliliği ve hafif yapısı, Lubuntu’nun göze batan performans özellikleridir.
Bu Ubuntu türevi, Xubuntu’dan bile daha hafiftir. Bu nedenle, Lubuntu’yu 1GB’den az RAM içeren bir donanıma dahi yükleseniz size beklediğiniz performansı verecektir. Güç yönetimindeki etkinliği çok idealdir.

  • Ubuntu Budgie

Ubuntu Budgie, resmi Ubuntu türevleri arasında nispeten daha yeni bir isimdir. Masaüstü ortamı ise Budgie’den başkası değil. Budgie’nin geliştirilmesinin arkasındaysa Solus Linux var. Geliştiricileri, onu zarif ve modern bir görünüm içerecek şekilde geliştiriyorlar. Artan sayıda Ubuntu kullanıcısı, bu Ubuntu türevinin kullanımını artırıyor.

Budgie masaüstü, esasen bir Gnome çatallamasıdır ve etkileyici bir arayüz sunuyor. Böylesine etkileyici bir kullanıcı arayüzüyle, hayran kitlesinin Ubuntu Budgie’ye geçişi şaşırtıcı sayılmaz. Bu da onu, Ubuntu işletim sistemlerinde modern bir görünüm ve performans arayan kişiler için ideal bir Ubuntu türevi haline getiriyor.

  • Ubuntu Mate

MATE masaüstü ortamının GNOME 2’nin bir çatalı olduğunu belirtelim her şeyden önce. Sonra da Gnome 2’nin geleneksel masaüstü ortamının mirasını taşıdığını vurgulayalım. GNOME 3 arayüzüne ısınamayan kullanıcılar, Mate masaüstü ortamının GNOME 2’den çatallanmasına ilham oldular. çatalından geliştirilmesine ilham verdi.
MATE masaüstü ortamı, mütevazı donanım özelliklerine sahip düşük sistemler için oldukça idealdir. Bu nedenle, Ubuntu Mate’nin minimum 2GB RAM’e sahip bir sistemi zorlamayacağını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

  • Xubuntu

Xubuntu, Xfce masaüstü ortamına sadakatle bağlı kalıyor. Bir masaüstü ortamında minimum ve temel nitelikler arıyorsanız, bu Ubuntu türevi seçiminiz olmalıdır.
Xubuntu’nun masaüstü özelleştirme seçenekleri, kullanıcıları kendine çekiyor olmasına karşın, çekici olmayan kullanıcı arabirimi bu özelleştirmeden nasibini aldığında bambaşka bir şeye dönüşebiliyor. Xubuntu iyi bir sistem kaynak yöneticisidir.

Minimalist kaynak işleme özelliği, Xfce’i, dolayısıyla da Xubuntu’yu, 1GB RAM kadar düşük bir sistemin spesifikasyonu için bile ideal hale getiriyor.

Özet olarak Xubuntu, masaüstünün çekiciliğini sistemin performansına feda ediyor.

  • Ubuntu Studio

Ubuntu Studio, Xubuntu gibi Xfce masaüstü ortamını kullanır. Ancak, amaçlanan fonksiyonel kullanımından dolayı performans özellikleri daha yüksektir. Adından da anlaşılabileceği üzere Ubuntu Studio, önceden yüklenmiş ses ve video araçlarını barındırır. Bu tür araçlar ses, video veya grafik oluşturucuları için önem arz eder. Bu nedenle Ubuntu Studio, daha çok yaratıcı Ubuntu kullanıcıları tarafından tercih ediliyor. Böyle bir amaç için tasarlanmış bir platformda ses, video veya grafik projenizi oluşturmak için Ubuntu Studio’ya bir şans verebilirsiniz.

  • Ubuntu Kylin

Ubuntu Kylin, daha çok Çinli kullanıcılar için geliştirilen bir Ubuntu türevidir. UKUI masaüstü ortamını kullanır ki bu masaüstü ortamı da MATE üzerine geliştirilmiştir ve Windows benzeri bir arayüze sahiptir.Sunduğu bu arayüz, Windows’tan geçiş yapmak isteyen kullanıcıların alışmalarını kolaylaştırmasına karşın, deneyimli Linux kullanıcıları tarafından çok da sıcak bakıldığını söylemek biraz güçtür.

Bitirirken…

Yazımızda yer almayan Ubuntu Cinnamon Remix’e de bir selam vermeden yazıyı bitirmiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir