Linux, Windows ve macOS’tan Daha Güvenli mi?

Siber güvenlik son derece önemlidir. Hele günümüzde, her zamankinden daha fazla. Ancak araştırma yapmaya başlarsanız, hangi işletim sisteminin en güvenli olduğu konusunda bir tartışmanın süregittiğini görürsünüz.

Bu konuda Linux platformunun kesinlikle yadsınamaz bazı güvenlik avantajları var. Ancak burada bilgisayar dünyasındaki her şey gibi, kullanıcının eğitimi de önem arzediyor. Çok güvenli bir platformunuz olsa bile, bir virüs yine de sorun olabilir.

Öyleyse, gelin “Linux daha mı güvenli?” sorusuna cevap bulmaya çalışalım.

Linux daha az tercih edilen bir hedef

Linux, macOS’tan daha güvenlidir, aynı nedenle macOS da Windows’tan daha güvenlidir.

Basitçe söylemek gerekirse, Linux daha düşük pazar payına sahiptir. Bu nedenle, bilgisayar korsanları genellikle ona saldırmakla daha az ilgilenir.

Windows kontrol pazarın çok daha büyük yüzdesini elinde tuttuğu için, bilgisayar korsanlarının bu işletim sistemini hedef alması gayet mantıklı.

Kötü amaçlı yazılım çalıştırmak çok daha zor

Linux’u kullanmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Tamamen yeni başlayanlar bile en yeni işletim sistemini birkaç dakika içinde çalıştırmayı öğrenebilirler.

Linux ve Windows/macOS arasındaki temel farklardan biri, yazılımları indirip kuramamnızdır. Bunun yerine, çalıştırmadan önce, onu ayarlamanız ve belirli bir dosyayı açmadan önce her kullanıcının doğru izinlere sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Bu ekstra adımlar, kullanıcıların yanlışlıkla virüs dosyalarını çalıştırmasını engeller.

Linux, güçlü bir geliştirici topluluğuna sahip

Linux açık kaynak kodludur. Bu, her zaman sorunları kontrol eden ve düzelten büyük bir geliştirici grubu olduğu anlamına gelir . Apple ve Microsoft gibi büyük şirketlerin bir sorunu tespit etmesi ve ardından bir güvenlik yaması yayınlaması aylar alabilir. Linux kullanıcıları hataları, dakikalar içinde kodu yaarak kendileri bile onarabilir. Bu sayede, olası virüs tehdidi en aza iner.

Yine de, Linux kurşun geçirmez değil

Linux’un birçok şaşırtıcı avantajı var ama bu onu kurşun geçirmez yapmaz. Bilgisayar korsanları, hangi işletim sisteminde çalışırlarsa çalışsınlar bilgisayarları hedefleyebilirler. Diğer tüm platformlar gibi, çevrimiçi ortamda güvende olmak istiyorlarsa, kendi güvenlik önlemlerini almak kullanıcılara kalmış bir iş.

İşte izlenmesi gereken bazı güvenlik önlemleri…

Her zaman güncel ol

Güncellemeler bazen çok can sıkıcı olabilir. Her ne kadar sinir bozucu olsa da, güncellemeler çok önemlidir. Çoğu zaman, acil güvenlik yamaları içerirler. Bunları ne kadar erken kurarsanız, cihazınız o kadar güvenli olur. Çoğu dağıtımın güncellemeleri, diğer işletim sistemleri kadar rahatsız edici veya müdahaleci değildir. Çoğu durumda, sisteminizi yeniden başlatmanız bile gerekmez.

Üçüncü taraf indirmelerini kontrol et

Resmi uygulama mağazalarındaki (yazılım depoları) uygulamaların büyük çoğunluğu zaten kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. İmkansız olmasa da, kötü amaçlı yazılım içermeleri pek nadirdir. Öte yandan, üçüncü taraf bir siteden indirdiğiniz hiçbir şey virüs açısından kontrol edilmemiştir. Bu nedenle, herhangi bir şey yüklemeden önce tüm dosyaları kontrol etmeniz gerekir.

Güvenlik duvarları ve virüs taramalarını kullan

Çoğu işletim sistemi size ücretsiz bir yerleşik güvenlik duvarı sağlar. Kullandığınızdan emin olun.Bu nedenle bazen uygulamalar özel izinlere ihtiyaç duyabilir. Örneğin, bazı uygulamalar için ek erişime izin vermeniz veya hatta kapatmanız gerekebilir. Bunu yapmadan önce, uygulamayı çevrimiçi olarak araştırın. Bu izni vermeden önce sağlam bir referansa sahip olduğundan emin olun. Aynı şekilde, (her ne kadar çoğu zaman ihtiyaç duymayacak olsanız da) bilgisayarınızda en belli aralıklarla virüs ve kötü amaçlı yazılım taraması yapın.

Şifre Yöneticileri

Son birkaç yılda siber güvenlikteki en büyük trendlerden biri şifre yöneticilerinin yükselişi oldu. Kısa sürede standart hale gelmeleri çok muhtemeldir. Hackerların hesaplarınıza erişmek için birçok farklı yöntemi vardır. Sisteminize girmeye çalışmak için saniyede milyonlarca şifre kombinasyonu deneyen programları kullanabilirler.

Günümüzde, iki faktörlü kimlik doğrulama gibi güvenlik özelliklerinin popülaritesi arttığı için, bu daha az yaygındır. Ancak bilgisayar korsanları, tuş vuruşlarınızı izleyen tuş kaydedicileri de kullanırlar. Örneğin, banka hesaplarınızı, e-postalarınızı ve sosyal medyanızı ziyaret ettiğinizde, yanlışlıkla, tuş vuruşlarınızı izleyen kötü amaçlı yazılım indirebilirsiniz.

Yalnızca kişisel bilgileriniz tehlikede olmakla kalmaz, bilgisayar korsanları tanıdığınız kişileri hedef almak için de hesaplarınızı kullanır. Bu nedenle, güçlü şifreler oluşturmak için şifre yöneticilerini kullanın ve hesaplarınızın güvende kalması için bunları uygun bir yerde saklayın.

Sonuç…

Siber güvenlik tamamen dijital dijyen ile ilgilidir.

Linux, macOS ve Windows’a kıyasla güvenlikte az da olsabir avantaja sahiptir. Bunun nedeni çoğunlukla daha az insanın kullanmasıdır ki bu da onu daha az tercih edilen bir hedef yapar. Ayrıca, Linux’un güçlü geliştirici topluluğu, birçok dış tehdidi en aza indirmeye yardımcı olur. Ancak, asla yenilmez değildir.

Nihayetinde en önemli şey, yöneticilerin ve son kullanıcıların güçlü dijital hijyen ilkelerine uymasıdır.

Saydığımız adımları izleyerek, hangi işletim sistemini seçerseniz seçin güvende olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir