Manjaro ile Arch Linux Ne Kadar Farklı veya Ne Kadar Benzer ? Hangisi Daha İyi ?

Manjaro veya Arch Linux…

Manjaro Arch Linux tabanlı madem, Arch’dan farkı ne? Bu karşılaştırma yazısında Arch ve Manjaro’nun farklılaştığı yönlere bakacağız.

Kullanıcı dostu Linux dağıtımlarının çoğu Ubuntu’yu temel alır. Linux kullanıcıları daha fazla deneyim kazandıkça, çoğunlukla Arch Linux’un etki alanındaki daha gelişmiş dağıtımlara geçiş yaparlar.

Arch Linux’un etki alanında iki dağıtım hakimdir: Arch Linux’un kendisi ve Manjaro. Başka Arch tabanlı Linux dağıtımları da var elbette, ancak hiçbiri bu ikisi kadar popüler değil.

Peki, Manjaro ve Arch Linux, ne kadar farklı veya ne kadar benzer?

Bu iki dağıtımın, sadece çeşitli noktalarda farklılıklara odaklanmakla birlikte aynı zamanda temel benzerlikler taşıdıklarını da unutmayalım. Her ikisi de yuvarlanan dağıtım döngüsünü takip eden dağıtımlardır, ancak aynı türden değildirler. (“Körü Körüne Yuvarlanmayan” Yuvarlanan Dağıtım Manjaro Kullanmak İçin On Neden)

Arch ve Manjaro’da, Ubuntu veya Fedora veya diğer bazı dağıtımlada olduğu gibi sistematik bir “sürüm döngüsü” yoktur. Arch veya Manjaro sisteminizi güncel tumakla, her zaman işletim sisteminin ve yazılım paketlerinin en son sürümüne sahip olmuş olursunuz.

Yeni, sıfırdanbir kurulum yapmayı planlıyorsanız, hem Manjaro’nun hem de Arch’ın kurulum ISO’larını düzenli olarak güncellediğini bilmelisiniz. Her yayınlanan ISO dosyası sayesinde paketlerin yayınlanmış en son sürümleri elde edilmiş olur ve kurulumdan sonra hemen güncelleme ihtiyacı oluşmaz.

Ancak, Arch ve Manjaro’nun yuvarlanan sürüm modeli arasında bir fark var.

Manjaro’nun, topluluk tarafından sürdürülen Arch User Repository (AUR) dışında kendi bağımsız depoları da bulunur. Bu depolar, Arch tarafından sağlanmayan yazılım paketlerini içerir. Resmi Arch depoları tarafından sağlanan yazılım paketleri ise, genellikle Arch’dan yaklaşık iki hafta sonra, kapsamlı bir şekilde test edilerek (ve gerekirse yamalanarak) Manjaro’nun kendi kararlı depolarına girer ve kullanıma sunulur.

Bu test sürecinin doğal bir sonucu olarak, Manjaro Arch Linux’tan daha kararlı ve sorunsuz bir şekilde yoluna devam eder.

Paket Yönetimi: Pacman ve Pamac

Hem Arch hem de Manjaro, C dilinde kodlanmış, uygulamaları paketlemek için .tar kullanan, Pacman adlı, komut satırı tabanlı paket yönetim aracıyla birlikte gelir. Diğer bir deyişle, her iki dağıtımdaki paketleri yönetmek için aynı pacman komutlarını kullanabilirsiniz.

Pacman’e ek olarak, Manjaro, Manjaro’ya kolayca yazılım yüklemek için Pamac adlı bir GUI uygulaması da geliştirdi. Bunun Manjaro’yu Arch’dan daha kolay bir hale getirdiği muhakkaktır.

Pamac’ı Arch Linux’ta da AUR depolarından yükleyerek kullanabileceğinizi, ancak aracın Manjaro’nun ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmayın.

Manjaro Donanım Algılama Aracı (MHWD)

Pamac, Manjaro ekibi tarafından kullanıcılarına yardımcı olmak için geliştirilen tek GUI aracı değildir. Manjaro ayrıca donanım algılama ve onlar için sürücü önermek için özel bir araca da sahiptir.
Bu donanım algılama aracı, Manjaro’nun topluluk tarafından sevilmesinin ana nedenlerinden biri olabilecek kadar kolay ve kullanışlıdır.

Sürücü Desteği

Hepimizin bildiği gibi, Linux’un kanayan yararlarıdan biri ekran kartı sürücüleridir. Manjaro, ekran kartı(GPU) sürücüleri için mükemmel bir destek sunar.

Manjaro kurulumda, açık kaynaklı (ücretsiz) veya açık kaynaklı olmayan (ücretsiz olmayan) grafik sürücüsü kurulumuyla ilgili seçenekler sunar. “Ücretsiz olmayan” seçeneğini seçtiğinizde, grafik kartınızı otomatik olarak algılar ve ona en uygun sürücüyü yükler. Böylece GPU kurulumdan sonra çalışır hale gelir.

Donanım algılama aracı(MHWD) sayesinde, Manjaro’yu kurduktan sonra da grafik sürücüsünü kurmak gayet kolaydır.

Ve Nvidia Optimus ekran kartlı (Hibrit GPU) bir sisteminiz varsa, Manjaro ile uyumlu bir şekilde çalıştırabilirsiniz, zira bunun için bir çok seçeneğe sahipsiniz.

Arch Kullanıcı Depolarına (AUR) Erişim

Arch User Repository (AUR), Arch tabanlı Linux dağıtımları kullanıcıları için, topluluk odaklı, topluluk üyelerinin yeni paketleri düzenlemek ve paylaşmak ve popüler paketlerin topluluk havuzuna dahil edilmesini hızlandırmaya yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuş bir depodur.

Resmi depolara giren çok sayıda yeni paket yolculuğuna AUR’dan başlar. AUR’da, kullanıcılar kendi paket yapılarına (PKGBUILD ve ilgili dosyalar) katkıda bulunabilirler.

AUR’u hem Arch Linux hem de Manjaro’da kullanabilirsiniz.

Masaüstü Ortamları

Herhangi bir Linux dağıtımında, neredeyse tüm masaüstü ortamlarını kullanabilirsiniz. Arch ve Manjaro da bunlardan farklı değildir.

Varsayılan Arch ISO dosyası herhangi bir masaüstü ortamı içermez. Örneğin, Arch Linux’a KDE kurmak istiyorsanız, ya Arch Linux’u kurarken ya da daha sonra indirip kurmanız gerekecektir.

Manjaro ise Xfce, KDE ve GNOME gibi masaüstü ortamları için farklı ISO dosyaları sağlar. Manjaro topluluğu ayrıca MATE, Cinnamon, LXDE, LXQt, OpenBox ve daha fazlası için ISO dosyaları geliştirir ve sunar.

Yükleme Prosedürü

Manjaro, Arch Linux’a dayalıdır ve Arch uyumludur, ancak bir Arch Linux değildir. Grafiksel bir yükleyiciye sahip önceden yapılandırılmış bir Arch sürümü bile değildir.

Arch Linux, kurulumundan itibaren alışılagelmiş bir konfor ve kolaylık sunmuyor. Bu yüzden çoğu insan daha kolay bir şeyleri tercih ediyor. İşte Manjaro size bu kolaylığı sağlıyor ve deneyimli veya uzman bir kullanıcı olma yolunda sizi destekliyor.

Belgelendirme ve Destek

Hem Arch hem de Manjaro’nun kendi kullanıcılarına yardımcı olmak için kendi wiki sayfaları ve destek forumları vardır.

Manjaro’nun dokümantasyon için iyi bir wiki‘si olsa da, Arch wiki bu konuda tamamen farklı bir klasmanda yer alır. Arch Linux’un her yönüyle ilgili ayrıntılı bilgiyi Arch wiki’de bulabilirsiniz.

Hedef Kitle

Temel fark Arch’ın, belge okumaya ve kendi sorunlarını çözmeye istekli olan, “kendin yap” tarzını benimsemiş kullanıcıları hedeflemesidir.

Öte yandan Manjaro, çok ta tecrübeli olmayan veya işletim sistemini kurmak için zaman harcamak istemeyen Linux kullanıcılarını hedefler.

Bitirirken…

Bazı insanlar genellikle Manjaro’nun, Arch’ı kuramayanlar için olduğunu söylese de, bu çok ta doğru olarak kabul edilemeyebilir. Neticede herkesin Arch’ı sıfırdan kurmak ve yapılandırmak için fazla zamanı olayabilir.

Manjaro kesinlikle bir canavar, ama Arch’dan çok farklı bir canavar. Hızlı, güçlü ve her zaman güncel olan Manjaro, bir Arch işletim sisteminin tüm avantajlarını sunmasının yanında, özellikle hem yeni başlayan hem de deneyimli kullanıcılar için kararlılık, kullanıcı dostu olma ve erişilebilirliğe vurgu yapar.

Manjaro, minimalist olma konusunda Arch Linux kadar ileri gitmiyor. Arch ile her şeye sıfırdan başlar ve tüm ayarlarını manuel olarak yaparsınız. (İnsanların Arch Linux tutkusunun nedeni tam olarak budur!)

Varsayılan Arch yüklemesi tamamlandığında, komut satırından çalışan bir Arch Linux’unuz olur. Grafiksel bir masaüstü ortamı mı istiyorsunuz? Devam edin, çünkü aralarından seçim yapabileceğiniz çok şeçeneğiniz mevcuttur. Birini seçin, kurun ve yapılandırın. Özellikle Linux’ta yeniyseniz, bunu yapmakla çok şey öğrenirsiniz. Bu sayede, sistemin nasıl bir araya geldiği ve her şeyin neden bu şekilde kurulduğu/çalıştığı konusunda mükemmel bir deneyime sahip olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir