Arch Linux Kullanmak İçin On Neden

1.Kurulum Sürecini Nispeten Kolaylaştıran Uygulamalar

Arch Linux kurulumu, özellikle de tecrübesi daha az kullanıcılar için, oldukça zahmetli bir süreçtir ve bu da potansiyel kullanıcıların Arch Linux’tan uzak durma nedenlerinin en önde gelenlerindendir. Ancak, artık durum tam olarak böyle değil. archinstall, Anarchy Installer ve Zen Installer gibi GUI kurulumları sayesinde, Arch Linux kurulumu daha önce olduğundan çok daha kolaydır. Bu durum, Arch Linux kurmama bahanelerinden en önde gelenlerinden birini ortadan kaldırmaktadır.

2. Kararlılık ve Güvenirlilik

Arch Linux yuvarlanan bir sürümdür ve sürekli en günceldir.Bu durum dezavantaj gibi görünse de aslında avantajlıdır. Çünkü, sürekli güncellenen bir dağıtımda ortaya çıkması muhtemel hatalar; ki bu çok nadir yaşanan bir durumdur aslında; çok kısa sürede yayınlanan düzeltmeler ve güncellemeler ile giderilmektedir. Bu da, Arch Linux’u istikrarlı ve güvenilir dağıtımlardan biri yapmaktadır.

3. Arch Wiki

Arch Wiki, Arch Linux ve türevlerinde ve hatta bazen diğer dağıtımlarda dahi yapabilecekleriniz hakkında çok geniş bir dokümantasyon sağlamaktadır: Arch Linux’a genel bir bakış ve ondan beklentiler, bir SSS ve bununla ilgili açıklamalar, bir kurulum rehberi, kurulum sonrası belgeleri vb.

4. Pacman Paket Yöneticisi

Pacman, bir komut satırı aracı ve Arch Linux’ta varsayılan paket yükleyicisidir. Pacman, Pamac gibi paket yöneticilerii ile de kullanılabilir.

5. Arch Linux Kullanıcı Deposu(AUR)

AUR(Arch User Repository), Arch Linux’a yüklenebilen ancak resmi Arch depolarına henüz alınmamış bulunan uygulama ve araçları barındıran bir depodur. AUR, Arch Linux kullanıcı topluluğu tarafından sağlanmaktadır.

6. Güzel Bir Masaüstü Ortamı

Masaüstü ortamı, işletim sistemini başlattığınız andan kapattığınız zamana kadar sisteminizle etkileşime girmenize yardımcı olan arayüzdür. Arch Linux, denemek isteyebileceğinizden fazla masaüstü ortamına destek vermektedir ve bunlar zevkinize göre özelleştirilip kullanılabilir.

7. Özgünlük

Arch Linux, diğer Linux dağıtımlarından bağımsız olarak sıfırdan inşa edilmiştir. Arch Linux açık kaynak olarak kaldığı ve geliştiricileri fikirlerini özgürce projeye dahil ettikleri sürece, Arch Linux topluluğuyla birlikte var olacaktır.

8. Mükemmel Öğrenme Tabanı

Arch Linux, Linux’un nasıl çalıştığını anlamak isteyen herkes için mükemmel bir platformdur. Elbette kullanımı boyunca dokümantasyona ve önerilen kullanım ipuçlarına dikkat etmenizi gerektirir. Eğer arzu ettiğiniz şey birşeyleri hazır elde etmekten öte o şeyin arka planındakileri öğrenmekse, Arch Linux ve onun devasa bilgi tabanı sizin için iyi bir başlangıç ​​noktası olacaktır.

9. Arch Linux Topluluğu

Arch Wiki dışında, Arch Linux, özellikle Arch Linux veya türevlerinden herhangi birini kullanarak Linux hakkında bilgi edinmek isteyen herkese yardım etmek için gönüllü olarak hazır bekleyen geniş bir kullanıcı topluluğuna sahiptir ve bu topluluk kendisini Arch Linux’un başarısını ve kullanım kolaylığını arttırmaya adamıştır. AUR örneği bunun kanıtıdır mesela. Sorun yok yani, emin ellerdesiniz!

10. Kullanım Kolaylığı, Esneklik ve Özelleştirme

Arch Linux dışarıdan zor görünebilir ama tamamen esnek bir dağıtımdır. Kurulum sırasında işletim sisteminizin nasıl ve ne şekilde kurulacağına, nelerin kullanılacağına sizin karar vermenizi sağlar ve size rehberlik edecek çok detaylı ve geniş bir Wiki‘si vardır.

Ayrıca, gereksiz uygulamalarla başınızı ağrıtmıyor, ancak minimalist bir varsayılan yazılım listesiyle de birlikte geliyor.

Bitirirken…

Elbette, Arch Linux’un sizin tercihiniz olması için kendinize göre nedenleriniz vardır, ama emin olun bunlar da ilk akla gelenler olarak öne çıkanlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir