Openbox Nedir?

Openbox, X Pencere Yöneticisi sistemi için GNU Genel Kamusal Lisansı altında geliştirilmiş istiflenebilir bir pencere yöneticisidir. Asıl olarak Blackbox 0.65.0 sürümlü programdan türetilmiştir. Openbox, 3.0 sürümünden itibaren en baştan C dilinde yazılmıştır bundan ötürü herhangi bir Blackbox kodu temel alınmamıştır.(1)

Pencere yöneticisi, grafik kullanıcı arayüzündeki pencere yönetiminden sorumlu bir sistem yazılımıdır. Çoğu pencere yöneticisi masaüstü ortamının içinde gelir. İşlevselliğini, altta yatan grafik destekli sisteme borçludur.(2)

Openbox “hafif” bir GUI olarak kabul edilir ve benzersiz yapısı, Linux dahil olmak üzere işletim sistemlerindeki işlevselliğini daha çevik hale getirebilir. Openbox’ın hızı ve tasarımı, yavaş işlemcilere sahip eski donanımlarda kolaylıkla çalışmasına olanak tanır.

Openbox kullanışlı kısayol özellikleri içerir. Pipe menu olarak adlandırılan bir dizi dinamik menü de Openbox GUI’nin çok yönlülüğüne katkıda bulunur.

Openbox, tipik grafik ortamdan oldukça farklıdır. Openbox esasen LXDE masaüstü ortamı tarafından kullanılan bir pencere yöneticisidir. Pencere yöneticilerinin kullanılması için komple bir masaüstü ortamının kullanılmasına gerek yoktur. Openbox bu özelliği taşıyan pencere yöneticilerinin en güzel örneğidir.

Pencere yöneticileri kendi yazılımlarıyla gelmez. Çünkü pencere yöneticisi, bir pencere sistemi içindeki pencerelerin yerleşimini ve görünüşünü grafiksel bir kullanıcı arayüzünde kontrol eden bir sistem yazılımıdır.

Buna karşın, herhangi bir masaüstü ortamını içeren hazır bir sistem yüklediğinizde(Ubuntu, Linux Mint, Fedora vb.), otomatik olarak bütün bir yazılım paketine sahip olursunuz. Openbox kurulumuna niyet etmeden önce bunu aklınızda bulundurmanız gerekir.

Openbox, bir pencere yöneticisi olarak diğer masaüstü ortamlarıyla birlikte(Gnome, KDE…) çalışabileceği gibi, saf haliyle, grafik arayüzden ihtiyacınız olan her şeyi yapar. Yine de, eğer isterseniz, kuracak olduğunuz temalar, simge setleri, uygulamalar ve programlarla onu istediğiniz gibi giydirebilir, şatafatlı, eksiksiz, tam takım, bağımsız, keyifli, mükemel bir masaüstü ortamı haline getirebilirsiniz. Onunla yapabilecekleriniz tamamen sizin hayal gücünüze sınırlıdır.

Openbox doğası gereği son derece minimalist bir yapya sahip olmakla birlikte, özelleştirmeye son derece müsait olan yapısıyla ciddi bir masaüstü ortamına dönüştürülebilme potansiyeline sahiptir.

Openbox çok hafif olduğu için çok az sistem kaynağı kullanır.Mevcut tüm masaüstü ortamlarının en hafifi olan LXDE’den bile daha az. Evet, LXDE de Openbox kullanır. Openbox’la birlite masaüstü ortamlarının barındırdığı ekstraları barındırmadığı için, daha saf ve daha hafiftir. Eski donanımlarda da hızlı çalışır.

Openbox, metin dosyaları oluşturarak kolayca düzenlenebilir. Bu dosyalar genellikle ~/.config/openbox içinde bulunur.

Openbox kurup masaüstüne girdiğinizde, sizi simsiyah bir ekran ve masaüstüne sağ tıkladığınızda bir menü karşılar. Bu menü de tam kapsamlı bir menü değil, basit ve ihtiyaç duyulacak en temel uygulamaları içerir. Bununla birlikte bir panel de bulamazsınız.

Bundan sonrası tamamen kullanıcının hayal gücü ve bilgisine bağlıdır. Openbox kullanmaya karar verdiyseniz araştırmacı ve sabırlı olmalısınız.

Bir uyarıyla bitirelim: Openbox, yeni, gelenekçi, deneyimsiz kullanıcılar için ilk başta korkutucu görünebilir. Ancak, biraz tecrübeli, araştırmayı seven, meraklı, kurcalayıcı/irdeleyici kullanıcılar için zamanla vazgeçilmez bir tutkuya dönüşür!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir