Nostaljik ve Hafif Sevenlere: MATE Masaüstü Ortamı

MATE, geleneksel ve nostaljik bir şey arayanlar için harika Linux masaüstü ortamlarından biridir. En popüler Linux masaüstlerinden biri olan GNOME 2’nin capcanlı uzantısıdır ve klasik bir his ve yaklaşıma sahiptir. Bu yazıda, kullanıcı arayüzüne, performansa, bazı önemli özelliklere bakacağız ve MATE masaüstü ortamını kimlerin denemesi gerektiğini ele alacağız.

İlk İzlenimler

MATE’yi kullanmaya başladığınızda, bir klasik olduğunu hissettiriyor. Tüm zamanların en sevilen Linux masaüstlerinden biri olan GNOME 2’nin bir çatalı ve devamı olduğu için böyle hissettirmesi gayet normal.

MATE, geleneksel masaüstü modelini takip ediyor ve size harika görünen ve harika hissettiren bir arayüz sunuyor. Çok az kaynak kullanıyor ve hızlı bir arayüze sahip. İyi çalışıyor ve bu sayede, düşük bütçeli sistemler veya sistem kaynaklarını verimli kullanmak isteyenler için harika bir alternatif olmayı başarıyor.

Kullanıcı Deneyimi

MATE, klasik ve geleneksel bir masaüstünün özel bir karışımı gibi bir tat bırakıyor. Klasik bir MATE uygulamasında, sol üstte tüm uygulamalarınızın kategorize edilmiş bir listesinin yanı sıra bir arama işleviyle birlikte bir menü bulunur. İhtiyacınız olan her şey bu menüde mevcut. Yalnızca uygulama adlarına değil, aynı zamanda uygulama açıklamalarına da bakabakabileceğiniz güçlü bir menüdür.

Sağ üstte bildirimler, ağ iletişimi, ses ve zaman içeren hoş görünümlü bir sistem tepsisi var. Sol altta, masaüstü klasörlerini ve simgelerini kullanmayı sevenler için kullanışlı olan bir “masaüstünü göster” düğmesi, ayrıca sağ altta bir “çöp kutusu simgesi” var.

Caja Dosya Yöneticisi

Caja Dosya Yöneticisi, MATE masaüstündeki temel uygulamalardan biridir ve kendi içinde pek çok işleve sahiptir. Yerler menüsü, ağaç görünümü, dizin geçmişi ve dizin bilgileri dahil olmak üzere birkaç farklı yan bölmeyi destekler.

Ek olarak, kullanılabilir tüm diskleri, sürücüleri ve kullanılabilir dosya sistemlerini görmek için bir Bilgisayar menüsü barındırr. Ayrıca masaüstünde Bilgisayar simgesi de mevcuttur.

Pluma Metin Düzenleyicisi

Pluma Metin Düzenleyicisi, bazı kullanıcı dostu özellikler sunan mükemmel bir “Gedit” çatalıdır. Kaydetme, yeni dosya açma ve bul veya bul-değiştir seçeneklerinin tümü, bir menüsünün arkasına gizlenmek yerine üst çubuktadır. Bu da onun kullanımı çok kolaylaştırır.

MATE Arama Aracı

MATE Arama Aracı, sisteminizdeki tüm dosyalarınıza bakmanın gerçekten harika bir yoludur. Xfce’deki Catfish’e çok benziyor ancak bazı ek seçenekler de sunuyor: Dosyaları ada, içeriğe, değiştirilme tarihine, sahibine, gruba, boyuta ve adla eşleşen normal ifade modeline göre arayabilme.

MATE Arama Aracı sisteminizdeki dosyalarla çalışmanın çok güzel bir yoludur ve dosyalarla çok fazla işiniz oluyorsa kesinlikle tavsiye edilir.

Özelleştirme

MATE, örneğin KDE Plazma kadar özelleştirilebilir değildir, ancak yine de bir miktar değiştirilebilir. Menü simgelerini, panel düzenini, temaları ve görünümü değiştirebilir ve hatta paneller ve ‘dock’lar ekleyip kaldırabilirsiniz.

MATE’de özelleştirme ile ilgili en güzel şey, farklı temaların farklı parçalarını seçebilmeniz ve tam olarak istediğiniz görünüm için özel bir tema oluşturmada bunları bir araya getirebilmenizdir. Ek olarak, yeni çalışma alanları ekleyerek MATE’nin iş akışını da özelleştirebilirsiniz.

Genel olarak, MATE makul ölçüde özelleştirilebilir, bu nedenle özelleştirme ile çok fazla işi olmayanlar için daha uygun olduğunu söylemek doğru olur.

Performans

MATE, özellikle tam teşekküllü masaüstleri düşünüldüğünde, mükemmel bir performansa sahip. ve kullanımı, oldukça hızlı bir his veriyor: Uygulamalar hızlı bir şekilde açılıyor, çalışma alanları arasında gecikme olmadan geçiş yapılabiliyor, pencereler kolayca açılabiliyor.

Geleneksel masaüstü modelini benimsediği düşünüldüğünde, bu klasik modelde kendini gerçekten rahat hisseden biri için mükemmel bir ortam olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

MATE’nin Eksileri

MATE kendisini öne çıkarmak için çok fazla çabalıyormuş gibi görünmüyor. MATE’nin sadeliği, stili ve mirası, GNOME 2’yi kullanmak isteyenlere hitap ediyor. MATE kadar verimli olan tam özellikli bir masaüstü isteyenler için Cinnamon daha iyi bir seçenek olabilir.

MATE’yi Nasıl Deneyebilirsiniz?

MATE’yi deneyimlemenizi tavsiye edebileceğim iki yol var. İlki, halihazırda kullandığınız dağıtımın depolarında varsa, aktif olarak kullandığınız masaüstü ortamının yanına kurarak deneyimlemeniz.

Tercihiniz bu olmayacaksa, MATE masaüstü ortamıyla gelen bir dağıtım üzerinde denemek ki bu durumda Linux Mint MATE Edition ilk akla gelenlerden biri. Linux Mint, özellikle de yeni kullanıcılar için dost canlısı olmasıyla ünlüdür ve hayatınızı kolaylaştıracak birçok uygulama sunar.

Eğer aradığınız saf haliyle MATE masaüstü ortamı değilse, Linux Mint’in iyi seçim olacağını düşünüyorum. Daha gelişmiş MATE menüsünü kullanırken, paneli varsayılan olarak altta tutuyor ve genellikle MATE için hoş bir deneyim sağlıyor.

MATE’yi Kimler İçindir?

GNOME 2’nin “eski güzel günlerini” arayan herkes MATE kullanabilir. GNOME 2’yi kullanmış ve onu halâ özleyen, kullanımından keyif alan deneyimli kullanıcılar için harika bir masaüstü ortamıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir