Tüm Zamanların En Çok Kullanılan 10 Linux Dağıtımı

Bu makalede, geniş yazılım desteği, kurulum ve kullanım kolaylığı ve topluluk desteğine dayanarak en çok kullanılan 10 Linux dağıtımını mercek altına alıyoruz.

10. Arch Linux

Arch Linux, Linux ekosisteminde başka bir dağıtımı temel almaması ve buna rağmen geniş bir topluluk tarafından iyi bilinmesi ve yaygın olarak kullanılması nedeniyle ön plana çıkmaktadır.

Geleneksel olarak Arch, yeni kullanıcılar için önerilmez, çünkü kurulum süreci, çok büyük oranda kullanıcı müdahalesini gerektirdiğinden, biraz karmaşıktır.Bu, genel olarak Linux hakkında belirli bir düzeyde bilgi gerektirir. Buna karşın, kullanıcıya sistemi kendi zevkine göre kişiselleştirme özgürlüğünü veren şey de tam olarak budur.

9.RHEL

RHEL (Red Hat Enterprise Linux), Linux sunucuları için en iyi bilinen ve en çok kullanılan dağıtımdır. Masaüstü sürümü o kadar popüler değildir, ancak görsel görünümünü ve kendini yıldan yıla geliştirmeye devam etmektedir.

RHEL, istikrarlı ve iyi desteklenen ortamı nedeniyle işletmeler ve kuruluşlar için tercih edilen bir seçim haline geldi ve bu da onu geniş bir uygulama yelpazesiyle uygun hale getiriyor.

RHEL’in başarısı, güçlü özelliklerine, zamanında güncellemelerine ve gelişiminin arkasındaki şirket olan Red Hat’in kapsamlı desteğine bağlanıyor.

Sonuç olarak birçok kuruluş, sunucularına ve altyapılarına güç sağlamak, sorunsuz ve verimli operasyonlar için RHEL’e güveniyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve kararlılığa odaklanan RHEL, sürekli gelişen açık kaynaklı işletim sistemleri ortamında güvenilir ve yaygın olarak kullanılan bir Linux dağıtımı olmaya devam ediyor.

Red Hat Enterprise Linux’un(desteğinin) ücretli olduğunu unutmamak gerekir.

8. Elementary OS

Microsoft ve Apple kullanıcılarına yönelik bir başka Linux dağıtımı olan Elementary (veya daha doğrusu Elementary OS), Ubuntu’yu temel alır.

İlk olarak 2011’de kullanıma sunuldu.

Kişisel bir kriter olmakla birlikte, Elementary, en iyi görünümlü masaüstü dağıtımlarından biri. Elementary’nin iyi cilalanmış görsel görünümü kesinlikle onun ayırt edici özelliklerinden biridir.

7.Zorin OS

Zorin’in, özellikle son sürümüyle birlikte(bu yazının yazıldığı tarihte 17.1) küllerinden yeniden doğduğunu söyleyebiliriz.

Bu Ubuntu tabanlı dağıtım İrlanda’da doğdu ve şu anda halen geliştirilmeye ve dağıtılmaya devam ediyor. Windows kullanıcılarına hitap edebilmek amacıyla Windows benzeri bir GUI’ye ve Windows’ta bulunanlara benzer birçok programa sahiptir.

Zorin OS’un temel amacı, Windows’a benzer ücretsiz bir işletim sistemi sunmak ve Windows kullanıcılarının Linux’un keyfini sorunsuz bir şekilde çıkarmasını sağlamaktır.

6. Fedora

Fedora, Fedora Projesi tarafından oluşturulmakta ve geliştirilmektedir. (ve Red Hat, Inc. sponsorluğundadır).

Fedora’nın en ayırt edici özelliği, yeni paketlerin yeni versiyonlarını ve teknolojilerini dağıtıma entegre etme konusunda her zaman öncü olmasıdır.

Başka bir deyişle, her zaman en yeni ve en iyi FOSS yazılımını istiyorsanız Fedora, bakmanız gereken ilk dağıtımlardan biridir.

5.Manjaro

Arch Linux tabanlı bir dağıtım olan Manjaro, her geçen gün dikkate değer bir büyüme kaydediyor. Manjaro’nun geliştiricileri, Arch Linux’un sağlamlığından ve özelliklerinden yararlanarak, hem yeni hem de deneyimli Linux kullanıcıları için sürekli olarak hoş bir deneyim sunabiliyorlar.

Manjaro’nun, önceden yüklenmiş masaüstü ortamları, grafik uygulamaları (bir yazılım merkezi dahil) ve ses ve video oynatmak için multimedya codec bileşenleriyle birlikte geldiğini unutmamak gerekir.

4. openSUSE

OpenSUSE, Ubuntu ile birlikte, kurumsal kanadın ücretsiz alternatiflerinden biridir. Bunun da ötesinde, OpenSUSE (geliştiricilerine göre) hem yeni kullanıcılar hem de meraklılar için tercih edilen işletim sistemidir (kabul edebilir veya etmeyebilirsiniz, ancak onlar böyle söylüyor).

Hepsinden önemlisi, tanınmış SUSE Linux Enterprise ürünleri OpenSUSE’yi temel almaktadır.

3.Ubuntu

Profesyonel desteğe ihtiyaç duyan bireyler ve şirketler için Ubuntu öne çıkıyor. Her ne kadar profesyonel bir yardım desteği mevcut olsa da, Ubuntu’nun geniş bir kullanıcı tabanı var ve topluluk desteği de olağanüstüdür.

Ayrıca Ubuntu’nun hem masaüstü hem de sunucu sürümleri mevcuttur ve Debian’ı temel alır.

Ubuntu aynı zamanda çok sağlam bir işletim sistemidir. Uzun Süreli Destek (LTS) sürümleri, yayınlanma tarihinden itibaren 5 yıl boyunca destek garantisi sunar.

Ek olarak, (bu listede de bulunan) birçok masaüstü dağıtımının Ubuntu’yu temel aldığını göreceksiniz ve bu da popülerliğinin bir başka nedenidir.

2.Debian

Linux ekosisteminde 30 yılı aşkın bir süredir Debian, sağlamlığı, kararlılığı ve periyodik sürüm döngüsüyle her zaman öne çıkan bir dağıtım olmuştur.

Debian ayrıca, en fazla sayıda mevcut pakete sahip ve sunucular için en iyi seçeneklerden biri olan dağıtımdır.

Debian’ın geniş bir geliştirici desteği, kullanıcı topluluğu vardır. Belgelendirme konusunda da en iyi dağıtımların başını çeker.

Kurulumu (Arch kadar zor olmasa da) bir mitar kullanıcı müdahalesi ve bir miktar da Linux bilgisi gerektirir.

1. Linux Mint

Linux Mint, istikrarlı, sağlam ve zarif bir Ubuntu tabanlı dağıtımdır. Popülaritesinin ardındaki nedenlerden biri, 20.x sürümüne kadar kutudan pek çok yararlı yazılımın (multimedya codec’leri gibi) çıkmasıydı.

Ancak sürüm 21 ile bu durum sona erdi ve işletim sistemi çalışır duruma geldikten sonra bu paketleri kurma işi kullanıcılara bırakıldı. Ancak yine de Linux Mint, multimedya codec bileşenleri ve birlikte geldiği diğer yazılımlar için desteği kesmedi.

Bu kararın ardındaki neden basit: Codec’lerin dağıtıma dahil edilmesi dağıtıma çok fazla artı değer katmazken, geliştiriciler açısından çok fazla çalışma anlamına geliyordu.

Linux Mint, hem yeni hem de deneyimli kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği bir dağıtımdır. Kurulumdan kullanıma hazır ve eksiksiz bir işletim sistemidir.

Bitirirken…

Bu yazımızda tüm zamanların en iyi 10 Linux dağıtımının kısa bir açıklamasını yapmaya çalıştık.

İster Linux’ta yeni olun ve yolculuğunuza başlamak için hangi dağıtımı kullanacağınıza karar vermeye çalışıyor olun, ister yeni seçenekleri keşfetmek isteyen deneyimli bir kullanıcı olun, bu yazımızın bilinçli bir karar vermenize olanak sağlayacağını umuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir