Kitaplık: Hünkârım-Bir Tahsin Paşa Romanı

Kitabın Künyesi

Yazar: Bahadır Yenişehirlioğlu

Tür: Roman

Sayfa: 304

Yayınevi: Timaş

Baskı Sayısı: 11

Romana gelirsek…

Tahsin Paşa, Abdülhamid’in dostu, arkadaşı, sırdaşı. Tam bir Osmanlı terbiyesiyle yetişmiş eşsiz bir devlet adamı. Buna karşın trajik ve dramatik bir yaşam öyküsü var.

Tahsin Paşa ‘yı tek kelimeyle anlat deseniz, “Sadakat” derim. İkinci bir kelime eklemem gerekirse de “Bağlılık” derim.

Roman okuyucuyu kurgusuyla içine çekerken, olayları Tahsin Paşa özelinde bize bizzat yaşatıyor. Bunda Bahadır Yenişehirlioğlu’nun akıcı üslubunun etkisi çok büyük.

Yine romanı okurken gelişen vakalara şahit olup hakkında bilgileniyorsunuz: Osmanlı Bankası baskını, Yıldız süikastı, Siyonistlerin kçtü emelleri, 31 Mart’a giden yolda gelişen olaylar ve en önemlisi de, iki vatanını seven insanın; Büyük Sultan Abdülhamid ve en güvendiği paşası Tahsin Paşa’nın bütün bunlara karşı direnişi ve destansı mücadelesine şahit oluyorsunuz.

Romanın kurgusu çok güzel. Okuyucunun aklında soru işareti bırakmıyor.

Hiç böyle olacağını düşünmezdim ama, özellikle Tahsin Paşa’nın Feride’sinin ölümündeki acı beni çok etkilemiş  olmalı ki, kendimi, göz yaşlarımı yanaklarımdan süzülürken yakaladım. Onlarınkisi gerçekten sevgi, gerçek anlamda vefa imiş. Şimdi bu kavramları mumla arıyor insan.

Bir de baba kız ilişkisi var ki Tahsin Paşa ile talihsiz bir evilik yaşayan kızı arasında, takdire şayan. Hele şu söz çok güzel anlamlandırıyor bu ilişkiyi:

“Kimi zaman bir baba bir orduyu karşısına alır da evladını karşısına alamazmış.” (Sayfa 99)

Tarihe meraklıysanız… Tarihi roman seviyorsanız… Bahadır Yenişehirlioğlu’nu okumaktan zevk alıyorsanız… O zaman “Hünkârım-Bir Tahsin Paşa Romanı’nı okumak için birden çok nedeniniz var demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir