Tozumu Alsana

Sınıfta bir cetvelimiz var. Koyacak adamakıllı bir yerimiz olmadığından, en uygun yer olarak gördüğümüz kıllı tahtanın üzerinde durur. Pencerelerimizin önünde tam olarak açılmasını engelleyen, çocukların sarkmasına karşı önlem amacıyla yerleştirilmiş engeller var.

Pencerelerimizden tam ortadakinin engelleyicisi kırılmış, sürekli söylememe rağmen bir türlü yapmadılar. Ben de, çok üşüyen öğretmen arkadaşlarımız sayesinde sıcak havalarda da yanan kalorifer yüzünden sınıfın havası boğulunca, engelleyicisi olmayan pencereyi havalandırma amacıyla kullanıyorum. Ama sadece derlerde, teneffüste kesinlikle kapalı olmasına özenle dikkat ediyorum. Aslında bu tam açılabilen pencere bulunmaz bir nimet olsa da, çocuklar için tehlike arzediyor, orası muhakkak.

Dördüncü derse girdiğimde yine sınıfın havasının çok boğucu olduğunu gördüm. Bu çok normal, çünkü dışarıda hafif bir lodos esintisi varken bizim kaloriferler köklenmiş yanıyor. Pencereyi açayım da biraz havalansın, kapatırız diye düşündüm. Rüzgarın esintisiyle pencere sürekli kapanıyordu. Ben de frenleyici olarak kullanmak için akıllı tahtanın üzerinden cetveli aldım. Ben pencereyle uğraşırken ufaktan gürültünün dozunu artıran çocuklara salladım.

“Gürültü etmeyin yoksa bununla tozunuzu alırım.”

Güldüm. Belki anladılar, belki de anlamadılar bilmiyorum ama, onlar da güldüler. Özellikle de Ertuğrul Osman katıla katıla güldü.

İlgili: Bana Osman De

Üç dersin üzerine sıkıldıklarını görünce, biraz rahatlasınlar diye resim yapmalarını istedim ve kağıtlar dağıttım. Herkes çalışmaya koyuldu. Çok geçmemişti ki, Ertuğrul Osman yanıma geldi. Üstü başı, hatta hafası toz içindeydi.

“Oğlum bu ne hal?”

Ertuğrul Osman bana doğru baktı, ağız dolusu güldü, sonra kafasını eğrilterek en sevimli halini takındı:

“Çok toşlandım, toşumu alşana!”

İlgili: Çaldın mı, Çalmadın mı?

Gerçekten öyle mi anladı, ya da deyimi anladı da benimle kafa bulmak  mı istedi tam emin olamadım ama, gördüm ki verdiğim kağıda bir sürü karalama yapmış, sonra onları silerek silgi tozu haline getirmiş ve bu silgi tozunu kafasından aşağı boca etmişti.

03.11.2023, Cuma, 1/A Sınıfı, Gülyalı Merkez İlkokulu, Gülyalı, Ordu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir