Linux’ta TTY ve PTS Nedir?

Linux’ta çok sık karşılaştığımız TTY ve PTS nedir, ne değildir? Bu yazımızda buna açıklık getiriyoruz.

Linux’ta hem PTS hem de TTY, kullanıcı ile işletim sistemi arasında iletişim kurmak için kullanılan farklı terminal aygıtlarını ifade eder. Komutları girmek ve sistemden çıktı almak için arabirim görevi görürler.

TTY (Teletype)

TTY başlangıçta, bilgisayar kullanımının ilk zamanlarında, giriş ve çıkış için kullanılan daktilo benzeri bir cihaz olan Teletype’ın kısaltmasıydı.

Modern Linux sistemlerinde TTY, kullanıcıların sistemle doğrudan etkileşime girebileceği fiziksel veya sanal bir terminali temsil eder.

PTS (Pseudo-Terminal Slave)

PTS, Pseudo-Terminal Slave’in kısaltmasıdır. Bir donanım terminalini taklit eden ancak doğrudan herhangi bir fiziksel cihaza bağlı olmayan sanal bir terminaldir. Sistem, terminal çoklama, uzaktan oturum açma ve çeşitli etkileşimli uygulamaları desteklemek için onu oluşturur ve yönetir.

Örneğin, Linux sisteminize kabuk erişimi sağlamak için Gnome Terminal veya KDE Konsole gibi terminal öykünücü uygulamaları kullandığınızda genellikle sanal terminal kullanırsınız.

Bu öykünücüler, sanal terminalin “ana” tarafı olarak hareket ederken, terminal içinde çalışan kabuk veya işlem “bağımlı” taraf olarak işlev görür.

Birden çok terminal penceresi veya sekmesi açtığınızda, her biri ayrı bir PTS’ye karşılık gelir. Örneğin, üç terminal penceresi açarsanız, bunlar /dev/pts/0, /dev/pts/1 ve /dev/pts/2 olarak tanımlanabilir.

Özetle, hem TTY hem de PTS, Linux’ta kullanıcıların işletim sistemiyle etkileşime girmesine izin veren uçbirim aygıtlarıdır. TTY, fiziksel veya sanal terminalleri temsil ederken, PTS, terminal öykünücüleri için kullanılır ve çoklama ve uzaktan oturum açma için ek işlevsellik sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir