Distro-Hopper’ların Yaptığı 7 Ölümcül Hata

Bir distro-Hopper misiniz? Eğer öyleyse, Distro-hopping ile ilgili neleri yanlış yapıyorsunuz?

Bu yazıda, Distro-Hopper’ların yaptıkları 7 ölümcül hataya bakıyoruz.

İlişkili: Distro-Hopper Kimdir?

Distro-Hopping, dağıtımdan dağıtıma atlama, eğlenmek veya keşfetmek, yada kendisi için mükemmel dağıtımı bulmak için düzenli olarak yeni Linux dağıtımlarını deneme alışkanlığıdır.

Ne de olsa yüzlerce Linux dağıtımı var ve düzenli olarak yenileri çıkmaya da devam ediyor. Tam da burada kaçırma korkunuz devreye giriyor ve Linux dünyasının en son çıkanlarını denemeye devam ediyorsunuz.

Neden yaparsanız yapın, ister bundan nefret edin isterseniz de hoşlanın, her şeyde olduğu gibi insan hata bunda da yapar ve bu da Distro-Hopping deneyimini cehenneme çevirebilir.

Bu hatalar ne olabilir? Bakalım…

1. Yedek Almamak

Yeni bir dağıtım çıkmış merak ettin, ya da kullandığın dağıtımdan sıkıldın, dağıtımı değiştirmeyi düşündün ve heyecanla bunu yaptın. Ancak, önemli/sık erişilebilen öğelerinizin bir yedeğine sahip değilseniz, bazı şeyleri tekrardan yapılandırmanız ve ihtiyacınız olan verileri sisteminizde yeniden düzenlemeniz gerekebilir.

Dolayısıyla, bir yedeğiniz varsa, ne yaparsanız yapın, ihtiyacınız olan veriler her zaman erişilebilir durumda olur ve bir dağıtımdan diğerine hızla geçmenizde kolaylık sağlar.

2. Grafik Sürücüsü Desteğini Kontrol Etmemek

Kullanıcılar genellikle bir dağıtımın sistemlerindeki GPU ile uyumluluğunu unuturlar ve sonunda dağıtımdan şikayet ederler.

Dağıtımınızın, grafik kartınız için kullanıma hazır desteğe sahip olduğundan emin olmanız gerekir.

Örneğin bir Nvidia ekran kartına sahipseniz, yalnızca Nvidia destekli ISO sunan veya önyükleme menüsünde yerleşik destek sunan dağıtımları tercih etmelisiniz.

Örneğin, Linux Mint üzerinde Nvidia sürücülerini kurmanız gerekir. Çoğunlukla kolay ve sorunsuz bir süreç olsa da, herkes bunun için eksra bir çaba sarf etmek istemez. Bunun için varsayılan olarak Nvidia grafik kartlarıyla iyi çalışan dağıtımları seçmek sorunu daha az bir deneyim yaşatabilir.

3. İşlerin Daha İyi Gideceğini Ummak

Sizden başka hiç kimse neye ihtiyacınız olduğunu ve neyi sevebileceğinizi mükemmel bir şekilde bilemez. Bu nedenle, kimsenin önerisiyle hareket etmeyin. Araştırmanızı yapın ve bir sonraki denemek istediğiniz dağıtımı seçin.

Ne istediğinizi bilseniz bile, deneyiminizin mevcut dağıtımınızdan daha iyi olmasmayabileceğini unutmayın. Çünkü dağıtımlar birçok açıdan farklılıklar gösterirler.

Bir sonraki dağıtımınız, sahip olduğunuz bir sorunu çözebilir ve belki de çözmediğiniz sorunlar ekleyebilir. Tahmin etmediğiniz sorunlarla karşılaşabileceğinizi varsaymak en iyisidir.

4. Dağıtımı Denemeden Doğrudan Kurmak

Dağıtımınızı doğrudan değiştirirseniz, işler bozulabilir ve bunları düzeltmek için çok zaman harcayabilirsiniz.

Bunun yerine, canlı ortamdan veya sanal bir makineyi kullanarak dağıtımı denemelisiniz.

Genellikle, bir Linux dağıtımını kurmadan önce test etmek için canlı bir ortamdan denemek en iyi fikirdir ve dağıtımların çok büyük çoğınluğu bu seçeneği sunarlar.

Ayrıca, sanal bir makine kullanarak Linux dağıtımlarını deneyebilirsiniz. Bir sanal makine ile dağıtım hakkında bilgi edinebilir ve sorunsuz bir şekilde onu test edebilirsiniz.

Bu seçeneklerlemevcut dağıtımınızı koruyarak ağ bağlantısı, uygulama kullanılabilirliği, önceden yüklenmiş yardımcı programlar ve daha fazlası gibi tüm temel özellikleri test edebilirsiniz.

5. Kullanım Durumunuzu Yok Saymak

Bir dağıtımın sundukları işleri kafa karıştırıcı hale getirebilir.

Bir dağıtımın bir bölümü veya özelliği dikkatinizi çekerek, geri kalanının da size uygun olduğunu düşünmenize yol açabilir.

Halbuki, denemek istediğiniz herhangi bir dağıtım, gereksinimlerinize mükemmel şekilde ugun olmalıdır. Daha fazla özelllik veya farklı bir şey sunuyorsa bile, sundukları sizin için mutlaka gerekli olmayabilir.

Örneğin, bir dağıtım daha fazla özelleştirilebilirlik sunabilir ki bu her zaman iyidir. Ancak bu kadar fazla kontrole ihtiyacınız yoksa, dahil edilen seçenekler bunaltıcı olabilir veya zamanla sizin için kafa karıştırıcı hale gelebilir.

Linux dağıtımları size iyi hizmet etmelidir.

Özetle, kullanım durumlarınıza uymayan bir dağıtım seçmeyin.

6. Sürekli Kullanılan Araçları Değiştirmek

Kullanıcılar dağıtımla birlikte, bazı kullanıcılar günlük olarak kullandıkları araçları/programları/uygulamaları da değiştirir.

Kullandığınız araçların kullanıcı deneyiminizi ve verimliliğinizi önemli ölçüde etkilediği düşünüldüğünde, iş akışınız üzerindeki etkisi büyüktür. Her zaman sizin için en doğru şakilde çalıştığını düşündüğünüz araçlara bağlı kalmalısınız.

Belki de halihazırda mevcut olan en iyi temel uygulamaları kullanıyorsunuz, neden değiştiresiniz ki?

Kullandığınız temel araçlar yeni dağıtımda amaçlandığı gibi çalışmazsa, ancak o zaman alternatifler aramalısınız.

7. Bir Masaüstü Ortamı Seçmemek

İlişkili: Masaüstü Ortamı (Desktop Environment) Nedir?

Masaüstü ortamı piyasası çok büyüktür.

Kendinize favori bir masaüstü ortamı belirlemeden önce, mevcut olan masaüstü ortamlarını keşfetmelisiniz. Birini seçtikten sonra, herhangi bir masaüstü ortamıyla dağıtımı denemek istediğiniz zaman çok fazla ondan ona atlama yapmanız gerekmez.

Bitirirken…

Artık Distro-Hopping’e bir son vermeniz gerekir mi?

Seçenekleri keşfetmek ve size en uygun olanı görmek istemeniz kötü bir fikir değil. Ancak, bir dağıtımdan diğerine atlamanız, süreci zahmetli hale getirebilir ve sonunda şikayet etmeye başlayabilirsiniz.

Geçiş yapmadan önce bu makalede belirtilen yukarıdaki ipuçlarını izleyebilir ve sanal bir makine kullanarak dağıtımları deneyebilirsiniz. Böylece bu dağıtım atlamalı yolculukta daha sorunsuz bir deneyime sahip ololabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir