Zorluk Derecelerine Göre Linux Dağıtımlarını Gruplandırma

Linux 1996’dan beri var. Yıllar boyunca hep ortalama kullanıcılar için çok zor olduğu, bazı durumlarda da Linux’un geliştirici olmayan herkes için çok zorlayıcı olduğu iddia edildi. Evet, Linux ilk kullanmaya başlandığında gerçekten de çok zorlayıcıydı. Hangi dağıtımı kullanıyor olursanız olun, fark etmezdi, çünkü zorlayıcılık açısından hemen hepsi eşit düzeydeydi. İşletim sisteminin karmaşık doğası nedeniyle, onu çok az kişi kullanıyordu.

Ancak yıllar geçtikçe, yeni kullanıcıları daha çok hedefleyen yeni dağıtımlar devreye girdi. Ubuntu, Linux Mint, ZorinOS ve Deepin gibi dağıtımların tümü, Linux kullanmış olsun ya da olmasın, herhangi bir bilgisayar kullanıcısı için harika seçeneklerdir. Bu dağıtımların oluşumu, Linux için olağanüstü bir haberdi. Yeni kullanıcı dostu dağıtımların ortaya çıkmaya başlaması, sonunda Linux’a bir miktar popülerlik kazandırmaya başladı.

Zaman ilerlemeye devam ettikçe, bu dağıtımlar da gelişmeye devam etti ve yeni kullanıcı dostu dağıtımlara ilham verdi.

Bu bizi şimdiki zamana kadar getirdi ve Linux artık daha geniş bir alanda oynuyor. Yine de, açık kaynak işletim sistemine yeni başlayan herkes için başlangıç biraz sorunlu olabilir. Bu yazı, yeni başlayanlara yardımcı olmak amacıyla, Linux dağıtımlarını zorluk seviyeleri bakımından üç kademeye ayırıyor.

Bu sayede, yeni bir işletim sistemi arayışınızda hangi Linux dağıtımının sizin için doğru olduğuna daha kolay karar verebileceksiniz.

1- Kolay Linux Dağıtımları

İlişkili: Bir Linux Dağıtımı Nasıl Seçilir?

Bu kademedeki dağıtımlar, öncelikle Linux’ta yeni olanlara odaklanan dağıtımlardan oluşur. Hayatınızda hiç Linux kullanmadıysanız, hiç işletim sistemi kurmadıysanız ve hayatınızda bir terminal penceresine hiç komut yazmadıysanız, bu dağıtımlar tam size göre.

Bu gruba dahil edebileceğimiz Linux dağıtımları, ihtiyacınız olan tüm yazılımları ve yazılımların kurulumunu kolaylaştırmak için iyi tasarlanmış bir GUI aracını içerir. Bir dağıtımın bu gruba dahil edilebilmesi için, kullanımı basit bir masaüstü ortamını da kullanması gerekir.

Bu gruba dahil ettiğimiz dağıtımların listesi:

Ubuntu – Yıllardır yeni kullanıcılar için standart haline geldi.
Linux Mint – Daha geleneksel bir kullanıcı arayüzüne sahip Ubuntu’dur.
ZorinOS – Basit, güzel ve herkes içindir.
Ubuntu Budgie – Sadeliğin en iyi iyi hali.

Bu dağıtımların kolay gruba dahil edilmenin nedeni, Snap veya Flatpak aracılığıyla sunulan ve kurulumları çok kolaylaştıran önemli uygulamaların olmasıdır. Görülebileceği gibi, kurulumla birlikte her şeyi sunan herhangi bir Linux dağıtımı bu gruba dahil edilmedi.

2- Orta Zorlukta Linux Dağıtımları

İlişkili: Linux’ta Dağıtım Seçerken Zaman Kazandıracak İpuçları

Dağıtımların çoğunun konumlanacağı yer burasıdır. Linux’un bu varyasyonları, bir noktada komut satırını kullanmak zorunda kalabilecekleri bilinmesi kaydıyla, Linux’ta yeni olan herkes tarafından kullanılabilir.

Bu dağıtımlar, yeni bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceğinden çok daha gelişmiş özellikler içeren bir masaüstü ortamına sahip olabilir. Veya belki de yeni bir kullanıcıyı kolayca bunaltabilecek çok fazla seçenek vardır. Bu liste aynı zamanda, kullanımı kolay olabilecek, ancak şimdiye kadar yalnızca Windows benzeri bir arabirim kullanmış olanlar için biraz öğrenme eğrisi gerektiren masaüstü ortamlarına sahip dağıtımları da içerir.

Bu gruba dahil ettiğimiz dağıtımların listesi:

Pop!_OS – Kullanımı kolay, ancak GNOME ve geliştirici merkezli.
Fedora – Çok kolay, ancak varsayılan olarak GNOME’dur.
Elementary OS – Muhteşem macOS benzeri masaüstüne sahip olmasına rağmen, uygulama mağazası sınırlı.
Deepin Linux – Çok güzel ve kullanıcı dostu masaüstü, ama ne Snap ne de Flatpak uygulama mağazasına entegre.
Bodhi Linux – Çoğu kullanıcıyı tökezletecek farklı türde bir masaüstüne sahip.
Garuda Linux – Herhangi yeni bir kullanıcının çalışabileceğinden biraz daha zorlu.
Peppermint OS – Kullanımı çok kolay ancak özellikleri az.
openSUSE – Çok güçlü ve esnek işletim sistemi, ancak yeni kullanıcı için değil.
Linux Lite – Masaüstü olarak kullanılabilen minimal bir dağıtım.
Manjaro Linux – Onu kolay grubun dışına çıkaran Arch tabanlı olması.
MX Linux – Debian tabanlı, ancak çok sayıda önceden yüklenmiş uygulama içerir.
KDE Neon – Piyasadaki en iyi KDE Plazma dağıtımlarından biri.
Lubuntu – LXQt masaüstünü kullanan Ubuntu tabanlı bir dağıtım, bu da onu biraz modası geçmiş gösteriyor.

3- Zor Linux Dağıtımları

İlişkili: Dağıtım Nedir? Neden “Dağıtım” Diyoruz?

Bu gruptaki dağıtımlar, yeni kullanıcılar veya henüz belirli bir seviyeye gelememiş olanlar için asla önerilmez . Bu dağıtımları kurmak, kullanmak ve yönetmek gerçekten zordur. Bu dağıtımlar, gerçekten başarabilecekler ve meydan okumayı seven kullanıcılar olacağı için varlar. O derece ki, bu dağıtımlardan birinin favori işletim sisteminiz olduğunu iddia edebilmek, birçok kullanıcı için bir gurur kaynağıdır.

Bir nebze Linux deneyimi olanlar bile bunlardan herhangi birini kullanırken zorlanacaktır.

Bu gruba dahil ettiğimiz dağıtımların listesi:

Gentoo – Piyasadaki en zorlu Linux dağıtımı. Gerçekten zor.
Arch Linux – Kurulumu oldukça zor, kullanmak çok daha kolay.
LFS – Her şeyi sıfırdan oluşturduğunuz tam anlamıyla bir meydan okuma.

Bitirirken…

Bu oldukça kısa bir liste, ancak bunların benzerlerini yükleyip kullanabileceğiniz bir noktaya ulaştıysanız, önemli bir dönüm noktasına ulaşmışsınız demektir.

Bu çok kapsamlı bir liste değil, çünkü yüzlerce Linux dağıtımı var. Yine de deneyiminize ve ihtiyaçlarınıza tam olarak uyan dağıtımı bulmanızı çok daha kolaylaştıracaktır.

Son sözü Debian için söylemeden olmaz.

Debian– Kararlılığı ve ihtiva ettiği üç farklı branş ile hem orta zorluktaki hem de zor Linux dağıtımlarının grubuna dahil edebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir