Linux’ta Dağıtım Seçerken Zaman Kazandıracak İpuçları

Dağıtım seçiminde zaman kazandıracak bazı ipuçları….

Tüm dağıtımlar, Linux çekirdeğini temel alan aynı işletim sistemini çalıştırır. Masaüstü ortamları gibi farklılıkları olsa da, aslında farklı olmaktan çok benzerdirler. Bu nedenle, daha iyi bir dağıtım aramanın zamansal maliyeti, faydasından çok daha fazladır.

Kali, CentOS ve OpenSuse gibi belirli amaçlar için yapılan dağıtımlardan uzak durun. OpenSuse harikadır, ancak kurumsal kullanım için yapılmıştır. Sıradan bir kullanıcı, özelliklerinin çoğuna asla ihtiyaç duymaz. Aynı şey RedHat ailesi için de geçerlidir.

Belirli amaçlar için yapılan dağıtımları kendi kullanım amacınıza uydurmak yerine, sıradan kullanıcılar için yapılmış bir dağıtım seçmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Seçiminizde en önemli kaynak Distrowatch‘tır.

Acemi veya giriş seviyesi bir kullanıcıysanız Arch, Gentoo gibi dağıtımlardan kaçının. Kurulum aşamalarını tamamlamak hiç kolay değilken, kurulumu başarıyla tamamladığınızı varsaysak bile, en azından orta derecede tecrübeli bir Linux kullanıcısı değilseniz, sistemi bozma ihtimaliniz kuvvetle muhtemeldir. Güncellemeler bazen büyük ve çok sık olma eğilimindedir. Güncellemeleri yapmadan yeni bir paket kuramazsınız. Bununla uğraşmak zorlayıcı olabilir.

Çoğu tam teşekküllü masaüstü ortamına mesafeli olmanız sizin yararınıza olacaktır. Maksimum performans için nispeten daha hafif masaüstü ortamlarını(Lxde, Lxqt vb.) ya da daha iyisi pencere yöneticilerini(Openbox, Jwm vb.) tercih edin. Teferruatlı masaüstü ortamları iş akışında dikkatin dağılmasına neden olabileceği gibi, önyükleme süresini ve güncelleme boyutunu artırırlar. Kural şu… Ne kadar az eşyanız olursa, kırabileceğiniz o kadar az şeyiniz olur. Dağıtımınızdaki göz alıcı detayların dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin, onu minimum seviyede tutun.

Kurulum sonrası iş yükünü artırmamak için bir pencere yöneticisi ile birlikte gelmeyen dağıtımları devre dışı bırakmak mantıklı olabilir.

Çatallardan genelde kaçının, çünkü asıllarından çok da farklı değiller. Ek olarak, temel aldıkları dağıtımların sorunlarını kendi sorunlarına ekleme eğilimindedirler. Bağımsız dağıtımlar, sorunları daha hızlı çözebilirler. Orijinal ve bağımsız dağıtımları tercih edin.

Yazılımlar konusunda endişelenmeyin. Hemen her dağıtım, depolarında bulunmayan paketleri kurmanıza yardımcı olacak araçları barındırır. Ayrıca Appimage ve Flatpak gibi paket yöneticileri, paketleri tüm dağıtımlara kurmanıza izin verir. Snap kullanmaktan kaçının. Zira önyüklemeyi yavaşlatır ve uygulama güncellemelerini kontrol etmenize izin vermez. Ancak bu, gelecekte değişebilir.

Yuvarlanan dağıtımları tercih edin. Yeniden kurulum sıkıcıdır ve her şeyi istediğiniz gibi ayarlamak uzun zamanınızı alır.

Son olarak…  Çok çalışın; öğrenmeye açık olun; süslü GUI‘lerle zaman kaybetmeyin. Bilgisayarınızı verimli kullanın, onun vaktinizi boşa harcamasına izin vermeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir