Linux’ta /etc Dizini Nedir, Ne İşe Yarar?

Linux dosya sistemi hiyerarşisi özenle oluşturulmuştur ve başlangıcından bu yana bazı değişikliklerden geçmiştir.

Linux kullanıcıları, tüm sistemlerde her zaman mevcut olan bazı dizinler olduğunu fark etmişlerdir. /etc dizini de, kök dizin içinde yer alan diğer bazıları gibi, bu dizinlerden biridir.

Bu dizinin Linux işletim sistemi için nasıl bu kadar önemli hale geldiğini ve özelliklerini hiç merak ettiniz mi?

Bu yazı, bir Linux sisteminde /etc dizininin ne için kullanıldığına odaklanıyor.

1970’lerde, /etc dizini ilk olarak Unix sürümlerinin bir parçası oldu. Çoğunlukla /bin, /dev, /lib ve /usr gibi diğer varsayılan dizinlere yerleştirilecek kategorik gereklilikleri karşılamayan dosyalar için  kullanılan bir alan olarak işlev gördü. /etc dizini o zamandan beri Unix, Linux ve BSD’nin neredeyse tamamında yer aldı.

Not: Yukarıdaki paragrafta da bahsi geçetiği gibi, tüm varsayılan dizinlerin üç harften oluşturulduğunu fark ettiniz mi? Bu, Unix’in ilk sürümlerinde yaygın bir kuraldı, ancak sonraları kaldırıldı.

Programlar geliştikçe ve yöneticilerin yapılandırma dosyalarını düzenleyerek değişiklikler yapmasına izin vermeye başladıkça, /etc dizini kademeli olarak sistemin tüm yapılandırma dosyaları için tek durak noktası olarak bilinmeye başlandı. Bu durum hala çoğunlukla böyledir ve /etc dizini, bir Linux sistemindeki çeşitli programlar için neredeyse tüm yapılandırma dosyalarını içerir.

“Başka bir yere ait olmayan herhangi bir dosya” da dahil, bazen /etc dizini içinde yapılandırma dosyalarından daha fazlasını bulabilirsiniz. Ancak yine de /etc dizininin temel olarak yapılandırma dosyaları için ayrıldığını bilmekte fayda var.

Bir Linux kullanıcısı veya sistem yöneticisi olarak, kendinizi sık sık /etc dizinini karıştırırken bulabilirsiniz. Yapılandırma dosyalarını düzenlemek, sisteminizdeki programların davranışını nasıl değiştirdiğinizle ilgilidir.

Bitirirken…

Bir Linux sistemindeki /etc dizini hakkında bilgi edindik ve ne için kullanıldığını öğrendik. /etc dizininin yapılandırma dosyaları için tasarlanmış bir sistem dizini olduğunu unutmayın. İşte bu yapılandırma dosyalarını değiştirmek dışında, /etc dizinini kurcalamak için fazla bir nedeniniz yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir